Iohannis a pierdut 5 miliarde de euro din banii pentru România la negocierile cu UE

Ministrul român al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, venea în mai de la Comisia Europeană cu un mesaj pozitiv, în care România urma să obțină 85 de miliarde de euro de la UE fonduri structurale și de ajutor. Săptămâna aceasta, Președintele țării, Klaus Iohannis, a ieșit săptămâna aceasta victorios să spună că după negocieri dure, după zile și nopți, România a obținut 80 de miliarde de euro. În mod evident, ceva mai puțin decât se aștepta guvernul înainte de negocierile duse de președinte.
Ionut Tudorica - vin, 24 iul. 2020, 02:39
Iohannis a pierdut 5 miliarde de euro din banii pentru România la negocierile cu UE

„Acord extrem de important pentru România. După patru zile și patru nopți de negociere,am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, întors de la discuțiile cu UE pe pachetul de finanțare pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027, plus fondurile directe sau de împrumut pentru relansarea economică în urma crizei COVID 19.

Negocierile duse de președinte în numele României par să nu fi fost fructuoase. De vreme ce în luna mai guvernul se aștepta la o cu totul altă sumă care ar fi trebuit să vină de la UE pentru relansarea economică și pentru programele normale de investiții din fonduri europene.

„Vin chiar de la o discuţie cu Comisia pe această temă a acestor noi fonduri care se adaugă cadrului financiar multianual 2021-2017. (…) Pe cât de ambiţios este bugetul, pentru că totuşi 85 de miliarde pe perioada 2021-2017 este o sumă imensă pentru România, pe atât de multe sunt provocările, pentru că în acest Plan Naţional de Recuperare va trebui să avem măsuri cu referire la forţa de muncă, ocuparea forţei de muncă, partea de investiţii în zona de infrastructură, partea de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii, partea de cercetare-dezvoltare”, a declarat în 28 mai ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ministrul se aștepta cu doar două luni în urmă ca România să se situeze printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeană.

Sintetic, cum se împart banii obținuți

46,4 miliarde de euro sunt din Bugetul multianual 2021-2027 (Fonduri nerambursabile). Aceste fonduri sunt destinate pentru Politica de Coeziune, pentru Politica Agricolă Comună, precum și pentru aplicarea planului Green Deal (760 de milioane de euro).

– 33,5 miliarde de euro sunt din Pachetul de relansare economică (puțin peste 50% sunt fonduri nerambursabile, granturi, și puțin sub 50% sunt împrumuturi). Astfel, din 33,5 miliarde de euro, 16,8 miliarde de euro sunt granturi și 16,7 miliarde de euro sunt împrumuturi.

Este de semnalat că guvernul încă nu a putut ieși public să indice cum vor fi folosiți banii, surse politice indicând ECONOMICA.NET nici mai mult nici mai puțin că acesta trebuia să fie exclusiv momentul președintelui Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...