Aceasta este o întoarcere la 180 de grade față de anunțul făcut de societatea financiară germană chiar joi, când a declarat că nu este practic să părăsească Rusia.
„Suntem întrebaţi deseori de ce nu ne retragem complet din Rusia? Răspunsul este că asta ar fi împotriva valorilor noastre”, a precizat joi directorul general Christian Sewing, într-un mesaj trimis joi angajaţilor Deutsche Bank. CEO-ul a mai adăugat că o retragere „nu ar fi lucrul corect în termeni de gestionare a relaţiilor cu clienţi şi a-i ajuta să facă faţă situaţiei lor”.
„Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare”, a anunţat însă vineri seară Deutsche Bank, la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către armata rusă.
„În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia”, a adăugat Deutsche Bank, care a precizat că „şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia din 2014”.
Grupul german a explicat săptămâna aceasta că expunerile sale directe în Rusia sunt „foarte limitate”.
Deutsche Bank a evaluat expunerea brută la credit la 1,4 miliarde de euro, adică aproximativ 0,3% din portofoliul total de credite, expunerea netă fiind în valoare de 600 de milioane de euro.
Grupul german are, de asemenea, un centru tehnologic important în Rusia, în care sunt angajaţi 1.500 de specialişti în informatică, care lucrează în serviciul băncii sale de investiţii.
Riscul operaţional ce decurge din închiderea acestui centru este sub control şi „nu prezintă niciun risc semnificativ” pentru funcţionarea operaţiunilor globale, a declarat Deutsche Bank în această săptămână.
Marile bănci americane Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat joi că sunt în proces de renunţare la activităţile din Rusia, adăugându-se listei lungi de companii multinaţionale care se distanţează de această ţară vizată de sancţiuni internaţionale severe.
Sursa foto: Db.com