Rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%. Cartofii, carburanţii şi energia termică, cele mai mari scumpiri

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în octombrie la 4,3%, de la 5,03% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - lun, 12 nov. 2018, 07:16
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%. Cartofii, carburanţii şi energia termică, cele mai mari scumpiri

În septembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,03%, după ce, în august, aceasta a crescut de la 4,56% la 5,1%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, scrie News.ro.

În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,73%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 5,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,73%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în octombrie, la cartofi (29,11%), serviciile poştale (21,54%), alte legume şi conserve de legume (21,48%), gazele naturale (16,61%) şi transportul aerian (16,27%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în octombrie faţă de decembrie, cu 8,58%.

 Cartofii şi alte legume, combustibilii şi energia termică s-au scumpit cel mai mult în octombrie (INS)

Cartofii, legumele şi conservele de legume, energia termică şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii octombrie faţă de septembrie, înregistrând, totodată şi printre cele mai mari creşteri de preţuri raportat la decembrie 2017, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Astfel, preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 5,48%% în octombrie faţă de septembrie şi cu 29,11% faţă de decembrie 2017, în timp ce legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,87%, respectiv cu 21,48%. Ouăle s-au scumpit cu 2,7% faţă de septembrie, dar sau fost mai ieftine cu 24,19% raportat la decembrie 2017.

La polul opus, citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult în octombrie, respectiv cu 7,15% faţă de luna septembrie, în timp ce, raportat la ultima luna a anului trecut s-au scumpit cu 6,12%. Preţul fructelor proaspete a înregistrat un recul faţă de septembrie, cu 1,98% şi cu 9,42% comparativ cu decembrie 2017.

În cazul preţurilor nealimentare, cele mai importante majorări de preţuri au fost consemnate în octombrie, faţă de decembrie 2017, la gazele naturale (+16,61%), combustibili (+8,58%) şi energie termică (+3,94%). Faţă de luna septembrie creşterile de preţuri cele mai semnificative au fost înregistrate la energie termică (+1,77%), combustibili (+1,71%) şi încălţăminte din piele (+1,06%).

Conform datelor centralizate de INS, pe segmentul serviciilor, în octombrie, comparativ cu decembrie 2017, cel mai mult s-au majorat serviciile poştale, cu 21,54%, tarifele pentru transportul aerian (+16,27%) şi cele de igienă şi cosmetică (4,35%), în timp ce faţă de august 2018 creşterile sunt sub 1%.

În noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, dar a estimat un nivel de 2,9%, în creştere de la 2,7%, pentru decembrie 2019, în contextul în care condiţiile de pe piaţa muncii rămân tensionate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...