Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,2%, în august. Cele mai importante scumpiri și ieftiniri

Rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2% în august, în scădere cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu nivelul de la finalul lunii precedente, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 06:24
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,2%, în august. Cele mai importante scumpiri și ieftiniri

În iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,4%, în creştere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.

‘Preţurile de consum în luna august 2017 comparativ cu luna august 2016 au crescut cu 1,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2015 – august 2016), calculată pe baza IPC, este 0,2%’, se arată în document.

Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,3%.

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în august. A crescut preţul la ouă şi fasole

Cartofii, alte legume şi conserve de legume, dar şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în august comparativ cu luna precedentă, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, cartofii s-au ieftinit cu 9,71%, legumele şi conservele de legume cu 11,62%, iar fructele proaspete cu 9,24%. De asemenea, au mai fost consemnate scăderi la produsele de franzelărie, mălai şi ulei comestibil de 0,08%, la conserve şi alte produse din peşte de 0,06%, la ţuică, rachiuri şi alte băuturi de 0,03%, la săpun de rufe de 0,13% sau la abonamentul radio-tv de 0,03%.

Pe de altă parte, au fost consemnate creşteri semnificative la ouă, de 1,73%, unt – 1,33% şi fasole boabe, de 1,2%. Alte aprecieri ale preţurilor au mai fost remarcate la carnea de porc, cu 0,35%, la cea de pasăre cu 0,3%, preparate din carne – 0,35%, lapte de vacă – 0,28%, brânză – 0,27% sau miere de albine, cu 0,28%.

Pe grupe, s-a consemnat o creştere de 0,2% la servicii, de 0,14% la mărfuri nealimentare şi o scădere de 0,86% la mărfuri alimentare.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%.

Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflaţiei IPC în intervalul ţintei a fost anticipată a avea loc din trimestrul III din 2017.

Calculată la taxe constante, rata inflaţiei va atinge 2,9% în decembrie 2017, valoare situată peste ţinta centrală de inflaţie, de 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...