Rata anuală a inflaţiei din Turcia a ajuns în decembrie la un record al ultimilor aproape 20 de ani – 36,08%
În decembrie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 36,08%, de la 21% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la 30,6%. Pentru finalul lui 2021, Banca Centrală a Turciei (CBRT) estima o inflaţie de 18,4%. Creşterea preţurilor de consum în decembrie a fost determinată de avansul preţurilor la transport (53,66%), în timp ce preţurile la alimente şi băuturi au urcat cu 43,8%.
În ritm lunar, preţurile de consum au crescut luna trecută la 13,58%, în timp ce analiştii se aşteptau la 9%.
Anul trecut, lira s-a depreciat cu 44% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente. Luni, cotaţia era de 13,6 lire/dolar, după ce anterior moneda se depreciase la 13,92 lire/dolar.
„Datele reflectă cercul vicios al inflaţiei ridicate determinate de majorarea cererii, o tendinţă periculoasă deoarece Banca Centrală a Turciei a indicat că presiunea asupra preţurilor este determinată de constrângerile legate de aprovizionare şi că nu poate lua măsuri pe acest segment. Ratele dobânzilor trebuie majorate imediat în mod agresiv. Până în martie rata inflaţiei ar putea ajunge probabil la 40-50%”, a apreciat Ozlem Derici Sengul, partener la compania Spinn Consulting din Istanbul.
În ultimele luni, inflaţia s-a situat la aproximativ 20%, în urma deprecierii lirei turceşti, ca urmare a politicii monetare neortodoxe, scrie Reuters. Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata la 14%.
Potrivit agenţiei EFE, Cabinetul turc se va reuni luni şi se aşteaptă ca la finalul şedinţei preşedintele să anunţe creşteri salariale de peste 25% pentru funcţionari şi pensionari, începând din această lună.