Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, Fatih Karahan, a declarat duminică: „Suntem decişi să menţinem politica monetară restrictivă până când inflaţia va scădea la un nivel apropiat de ţinta noastră. Vom urmări cu atenţie aşteptările privind inflaţia şi evoluţiile preţurilor. Suntem pregătiţi să acţionăm în cazul oricăror deteriorări ale perspectivelor inflaţioniste”.
În contextul majorării salariului minim şi al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creştere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate luni. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la un nivel de 6,5%. Rata anuală a inflaţiei în Turcia este la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, când s-a situat la 84,39%.
Cele mai recente evoluţii ale inflaţiei sunt rezultatul unor factori temporari, susţine ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, care se aşteaptă la o scădere a inflaţiei în februarie.
Un motiv de îngrijorare îl reprezintă sectorul serviciilor, identificat de Banca Centrală ca fiind unul dintre motivele pentru care persistă presiunile asupra costurilor.
În ritm anual, costurile cu îngrijirea sănătăţii au crescut în ianuarie cu 78,57%, iar cheltuielile la restaurante şi hoteluri cu 92,27%. De asemenea, preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice au urcat cu 69,71%.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a depăşit 70%.
2023 a fost al doilea an consecutiv în care rata inflaţiei în Turcia s-a situat la 65%.
Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să crească la 70-75% în mai, înainte de a scădea la aproximativ 36% până la finalul lui 2024.