„Rata creditelor neperformante generată de IMM-urile contragarantate de Fondul Român de Contragarantare a fost de 4,2%, comparativ cu 18,8% pentru total IMM-uri în decembrie 2011”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele directoratului Fondului, Ioan Hidegcuti.
El a arătat că împrumuturile în valută au devenit mai riscante în ultimul timp, chiar şi cele pe termen scurt, având în vedere că sectorul bancar este puternic dependent de finanţatarea străină, reprezentând peste 85% din total.
„Riscul de credit generat de IMM-uri este ascendent, chiar dacă, după părerea personală, există un fetiş aici, pentru că IMM-urile n-au fost niciodată foarte tonice în portofoliul băncilor. S-a continuat tendinţa ascendentă de la începutul crizei”, a spus Hidegcuti.
El a menţionat că rata creditelor neperformante variază invers proporţional cu mărimea companiilor.
Dacă cele mai riscante domenii care atrag credite sunt construcţiile, industria prelucrătoare şi comerţul, cele care onorează cel mai bine serviciul către bănci sunt agricultura şi utilităţile.
Hidegcuti a arătat că accesul la finanţare, odată cu aplicarea reglementărilor internaţionale Basel III, va fi şi mai complicat.
Pentru îmbunătăţirea creditării, Fondul de Contragarantare propune stimularea finanţării sectoarelor de activitate de tip „tradables”, precum agricultura, şi a sectoarelor inovative, pentru reindustrializarea României, generarea de valoare adăugată mai mare şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor băncilor.
Totodată, creditarea trebuie să fie mai echilibrată pe monede, astfel încât creditele în valută să fie orientate în special către debitorii acoperiţi la riscul valutar.