Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei este de 10%. La companii e de 24%

Rata creditelor neperformante aferente sectorului populaţiei este de 10%, potrivit datelor BNR. În schimb, un sfert dintre creditele pentru firme sunt neperformant.
Mihai Banita - lun, 21 oct. 2013, 12:49
Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei este de 10%. La companii e de 24%

Rata creditelor neperformante în rândul populaţiei era de 10% la nivelul lunii mai 2013, potrivit datelor Băncii Naţionale a României din ultimul raport de stabilitate financiară. Cea mai mare parte a creditelor neperformante provine de la finanţările în valută, unde rata NPL este de aproximativ 11%, faţă de 9% la lei. În septembrie 2008, înainte de intrarea României în recesiune, rata NPL în rândul populaţiei era de 2% – chiar 1% în cazul creditelor în valută.

În cazul companiilor, rata NPL era de aproximativ 24% la nivelul lunii august 2013, faţă de sub 10% la nivelul înregistrat în aprilie 2010, structura pe valute fiind echilibrată.

La nivelul întregului portofoliu de credite, rata creditelor neperformante era de 21% în luna august 2013.

RATA NPL POPULAŢIE

După un vârf atins în 2010, rata NPL pentru creditele în lei a scăzut pe parcursul anului 2011 – o explicaţie posibilă este vânzarae creanţelor către firme specializate.

RATA NPL COMPANII


Potrivit BNR, cea mai importantă influenţă în creşterea NPL vine din scăderea soldului creditelor, ceea ce face ca rata să crească în termeni procentuali. De asemenea, disciplina de credit sa fost afectată şi de numărul în creştere al insolvenţelor, o parte dintre aceste proceduri fiind abuzive, înlesnite de legislaţie, în opinia BNR.

„(…) în perioada 2009 – august 2013, numărul anual al companiilor nou înfiinţate este, în medie, de 150 de ori mai mare decât numărul companiilor nou intrate în insolvenţă sau în faliment. Este posibil ca firmele intrate în insolvență să fi lăsat pasivele pe seama creditorilor și să fi mutat activele pe firme noi, susceptibile a proceda de o manieră similară atunci când ajung în impas financiar”, se arată în Raport, fără ca BNR să prezinte şi alte date în acest sens.

Banca centrală spune că 73% din volumul total al creditelor neperformante înregistrează restanţe de peste un an de zile, în cazul companiilor.

Rata NPL reprezintă expunerea brută aferentă creditelor nebancare şi dobânzilor aferente, restante
de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor raportată la totalul creditelor şi dobânzilor clasificate aferente clientelei nebancare, exclusiv elementele în afara bilanţului.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...