Rata de vaccinare în țară a trecut de 41%. Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de 66,5%

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, anunţat joi că până pe data de 12 ianuarie au fost vaccinaţi, cu cel puţin o doză, peste 8.006.000 de români.
AGERPRES - joi, 13 ian. 2022, 18:27
Rata de vaccinare în țară a trecut de 41%. Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de 66,5%

Aceştia reprezintă circa 41,5% din populaţia generală, a precizat şeful CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria. În rândul populaţiei de peste 12 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 47,4%, iar în rândul populaţiei de peste 18 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 49,6%.

Totodată, cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50-60 de ani (56%), urmate de cele cu vârste cuprinse între 60-70 de ani (52,6%) şi cele cu vârste de 40-49 de ani (51,2%).

Potrivit lui Gheorghiţă, peste 2,1 milioane de persoane au primit doza booster, reprezentând aproximativ 45% dintre cei eligibili (care puteau să facă doza booster după şase luni). Pe de altă parte, decizia de a devansa termenul de administrare a dozei booster de la şase la patru luni va creşte numărul persoanelor eligibile pentru doza booster cu 560.000.

„Dintre cei care au efectuat până la acest moment doza de booster, peste 45% sunt persoane vulnerabile – de peste 65 de ani sau au în evidenţă afecţiuni cronice”, a spus el.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că varianta Omicron este „extrem de transmisibilă” şi „eludează parţial răspunsul imun”. El a menţionat că prin vaccinare poate fi redus „considerabil” riscul unei forme grave de COVID-19.

„Încă nu ştim cum se comportă evoluţia naturală a bolii la persoane cu comorbidităţi, la o persoană vârstnică, de peste 80 de ani, care nu este vaccinată. Tocmai din acest punct de vedere, în România, în momentul de faţă, rata de vaccinare la persoanele vulnerabile, de peste 80 de ani, este insuficientă. Este de circa 26%, iar din acest punct de vedere, recomandarea noastră foarte clară este ca aceste persoane să fie în mod prioritar vaccinate în această perioadă, iar cei din familie, aparţinătorii, medicul de familie, asistenţii medicali comunitari – să încercăm să transmitem toate informaţiile necesare, încât aceste persoane să poată decide în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el.

66,5% rata de vaccinare în București

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, municipiul Bucureşti a ajuns la o rată de vaccinare de 66,5%.

„Toate judeţele în momentul de faţă au o rată vaccinare de peste 30% din populaţie rezidentă de peste 12 ani. Municipiul Bucureşti este la 66,5% rată de vaccinare”, a spus medicul militar, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, alte şase judeţe au rata de vaccinare între 50 şi 60% – Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea şi Braşov.

„Sunt 25 de judeţe care au rată de vaccinare între 40 şi 50% şi restul sunt judeţe care au rată de vaccinare între 30-40%”, a mai spus reprezentantul CNCAV.

Peste 1 milion de oameni imunizați de medicii de familie

Gheorghiţă a mai precizat că peste un milion de persoane au fost imunizate împotriva noului coronavirus în cabinetele medicilor de familie.

„Sunt 3.446 de cabinete de medicină de familie care au contract încheiat cu casele de asigurări de sănătate. Sunt peste 1.016.000 de persoane vaccinate până la acest moment din data de 4 mai de când a debutat vaccinarea în cabinetele de medicină de familie. 155 de spitale publice care au vaccinat până la acest moment peste 44.600 de persoane de pacienţi cu afecţiuni cronice şi 26 de spitale private în care au fost vaccinaţi peste 7.100 de pacienţi. În momentul de faţă, pe lângă cele 3.446 de cabinete de medicină de familie care au activităţi de vaccinare la nivel naţional, sunt 739 de centre de vaccinare active având în total 1.063 de fluxuri”, a spus medicul militar, la o conferinţă de presă.

El a afirmat că în cabinetele de medicină de familie se pot vaccina şi copiii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani în măsura în care medicul de familie va face solicitare de doze de vaccin anti-COVID pediatric după aceleaşi proceduri folosite până la acest moment pentru celelalte tipuri de vaccinuri.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...