Scăderea inflației în noiembrie „a surprins (…), prețurile la produsele alimentare înregistrând o cădere bruscă neașteptată”, scrie Erste Group Research, în cel mai recent raport despre România.
Rata anuală a inflației a încetinit până la un minim de 1,26%, “iar acum pare să lâncezească sub marginea inferioară a benzii țintite de banca centrală (1,5%)”.
„Decizia de reducere a ratei cheie a dobânzii BNR până la 2,5%, pare mai probabilă la următoarea şedinţă de politică monetară, programată pentru începutul lunii ianuarie”, estimează Erste Group REsearch.
Discuţiile dintre guvernul neremaniat şi FMI s-au încheiat cu acorduri verbale, care urmează să capate certificarea formală luna viitoare, dacă nu va răbufni neliniştea mocnită de pe scena politică.
După câteva zile de negocieri între guvernul român și o echipă comună de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, s-a convenit asupra deficitului bugetar 2015, de 1,8% din PIB în termeni cash (13 miliarde de lei), ceea ce corespunde la 1,2% din PIB conform metodologiei ESA (creșterea cheltuielilor de apărare nu este încă inclus în deficitul cash). Premierul Victor Ponta a asigurat publicul că nici un impozit suplimentar va fi perceput în 2015. Următoarea misiune de evaluare a FMI / UE urmează să vină la București la sfârșitul lunii ianuarie 2015.
Pe de altă parte, „susţinerea actualului guvern de centru-stânga de către o majoritate parlamentară fragilă „ar putea fi slăbită și mai mult de dezertările dintr-un PSD care își pierde popularitatea. Prima verificarea ar putea veni în primăvară, când opoziția intenționează să declanșeze un vot de încredere în Parlament. Între timp, Partidul Social-Democrat va trebui să găsească modalități de a-şi recâştiga credibilitatea și în urma acuzațiilor scandal de corupție pentru care unii dintre membrii săi de top sunt investigaţi”, scrie Erste Group Rerearch.