Rata locurilor de muncă vacante a crescut la 0,7%, în trimestrul doi

Rata locurilor de muncă vacante în trimestrul II din acest an a fost de 0,70%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, şi cu 0,11 puncte procentuale comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 07:58
Rata locurilor de muncă vacante a crescut la 0,7%, în trimestrul doi

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 30.100, în creştere cu 2.100 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5.400.

În trimestrul II 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (3,43%), alte activităţi de servicii (2,76%), respectiv în administraţie publică (1,61%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile de învăţământ (0,13%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Potrivit INS, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.800 de locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,94%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri vacante se regăsesc în administraţie publică, 3.400 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 500 de locuri vacante în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare, respectiv în industria extractivă (100 de locuri vacante pentru fiecare în parte).

Potrivit datelor INS, în trimestrul II 2013, în comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (2,43 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (2,37 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate şi asistenţă socială (0,16 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri au cunoscut activităţile de spectacole, culturale şi recreative (1.200 locuri vacante), alte activităţi de servicii (900 locuri vacante), respectiv industria prelucrătoare (500 de locuri vacante). În sens contrar, diminuări semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (500 de locuri vacante), construcţii, respectiv în transport şi depozitare (300 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (2,46 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (2,36 puncte procentuale), iar la polul opus, cele mai importante diminuări s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (0,26 puncte procentuale), urmate de cele din activităţile de servicii administrative şi servicii suport (0,19 puncte procentuale).

Potrivit INS, numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare (1.900 locuri vacante), în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (1.300 locuri vacante), respectiv în administraţia publică (1.100 locuri vacante), iar activităţile de comerţ (500 locuri vacante) au cunoscut cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat.

În trimestrul II 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,95%), iar la polul opus s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,37%) şi cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (5.300 locuri vacante). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cea mai semnificativă creştere s-a regăsit în ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,21 puncte procentuale), iar cea mai importantă scădere în cele de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2, respectiv în cele de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (800 locuri vacante în fiecare grupă majoră). Cele mai semnificative scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante, comparativ cu trimestrul I 2013 s-au constatat în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (300 locuri de muncă vacante), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (200 locuri de muncă vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, în privinţa ratei locurilor de muncă vacante cea mai semnificativă creştere a fost în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,26 puncte procentuale). Faţă de aceeaşi perioadă, diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,13 puncte procentuale), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,01 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, faţă de perioada studiată, ocupaţiile cu cele mai relevante creşteri au fost cele aferente specialiştilor în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1.900 de locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificaţi – grupa majoră 9 (1.200 locuri vacante). În sens contrar, diminuări ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (100 de locuri vacante), respectiv de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...