Rata medie a profitabilităţii firmelor româneşti a scăzut de la 1,6% la 0,53%

Companiile româneşti au avut anul trecut o rată medie a profitabilităţii la nivelul economiei de 0,53%, în scădere de la 1,6% în 2010, în condiţiile în care profitul net consolidat s-a înjumătăţit, la 1,2 miliarde euro, iar cifra de afaceri consolidată a crescut cu 30%, la 226,5 miliarde euro.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 12:51
Rata medie a profitabilităţii firmelor româneşti a scăzut de la 1,6% la 0,53%

Anul trecut, cifra de afaceri consolidată a celor aproximativ 590.000 de firme care au depus bilanţul la Ministerul de Finanţe a fost de 226,52 miliarde euro, în creştere cu aproape o treime faţă de nivelul din 2010, de 173,6 miliarde euro, când au depus situaţia financiară circa 610.000 firme, potrivit datelor prezentate marţi de directorul de ţară al Expense Reduction Analysts România, Cristian Ionescu, care a condus anterior Coface România pe o perioadă de nouă ani.

Profitul net consolidat al companiilor a fost anul trecut de 1,2 miliarde euro (5,31 miliarde lei), în scădere cu peste jumătate (56%) faţă de profitul raportat cu un an în urmă, de 2,77 miliarde euro (11,67 miliarde lei).

Astfel, raportul între profitul net consolidat şi cifra de afaceri consolidată a firmelor româneşti a fost de 0,53%.

„Avem o profitabilitate de 0,53% la nivelul economiei. Pentru acest an nu mă aştept să se îmbunătăţească indicatorii, ci putem să vorbim chiar de o stagnare sau intrare pe pierdere netă dacă luăm în calcul o creştere economică de 2,5% pentru 2011 şi de una sub 1% pentru acest an. Rata profitabilităţii în România este mult mai mare de 0,5%, dar nimeni nu ştie cu cât”, a afirmat Ionescu.

Potrivit datelor prezentate, cifra de afaceri medie a unei companii din România a fost anul trecut de 384.000 de euro, în creştere de la 284.560 euro în 2010, în timp ce profitul mediu s-a înjumătăţit, de la 19.136 de euro la 9.008 euro.

La nivelul anului 2011, doar 3,75% din firmele româneşti (22.097 companii) au avut o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Totodată, doar 0,9% (5.304 firme) au avut afaceri de peste cinci milioane de euro, din care 2.669 de firme au înregistrat afaceri de peste zece milioane de euro.

Aproape jumătate dintre companii (43%) au raportat pierderi anul trecut, cu 22% mai puţine decât în 2010, iar 39% au obţinut profit, în creştere cu 3%.

Firmele care au înregistrat profit au contribuit cu 76% la totalul cifrei de afaceri consolidate a companiilor româneşti, iar restul de 24% din cifra de afaceri totală a fost realizată de companiile cu pierderi.

Expense Reduction Analysts România (ERA), sucursala locală a companiei internaţionale cu acelaşi nume, furnizează servicii de management al costurilor, achiziţiilor şi lanţului de furnizare, având ca scop creşterea profitabilităţii companiilor.

Înfiinţată în 1992, ERA este prezentă în 41 de ţări cu o reţea de 750 de parteneri la nivel global, desfăşurând peste 17.000 de proiecte de optimizare a costurilor.

ERA România ţinteşte companii de pe piaţa locală cu cifre de afaceri între zece milioane de euro şi 300 milioane euro, percepând un comision de jumătate din extra-profitul pe care reuşeşte să-l obţină în urma optimizării costurilor firmelor. Pentru anul 2015, compania vizează să ajungă la afaceri de trei milioane de euro din comisioane şi o rată a profitului operaţional de 30%, cu 24 de parteneri în principalele centre economice din România.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...