Rata medie a redevenţelor şi a altor impozite în sectorul upstream de petrol şi gaze a scăzut la 13,9%, anul trecut – Deloitte
‘Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare din România în sectorul upstream de petrol şi gaze naturale a crescut în 2016 la 17,4%, în timp ce media din statele europene a scăzut la 8,8%. Începând cu anul 2017, pe fondul eliminării impozitului pe construcţii speciale, rata medie efectivă a coborât în România la 13,9%’, se arată în document.
Conform Deloitte, în 2016, rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare din statele europene (în calculul căreia a fost luat şi zăcământul Groeningen Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut la 8,8%, de la 10% în 2015 şi 11,7% în 2014. Tot în 2016, rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare calculată excluzând zăcământul Groeningen Olanda s-a redus la 6,9% de la 7,5% în 2015 şi 9,1% în 2014.
Rata medie efectivă a redevenţelor şi a impozitelor similare a fost în scădere în 2016 comparativ cu 2015 în 9 state europene, respectiv Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Germania, Spania, Italia şi Albania.
Rata medie efectivă a redevenţelor şi a impozitelor similare a crescut în 2016 în 6 state europene, precum România, Austria, Olanda, Grecia, Lituania şi Polonia. În Serbia a rămas nemodificată.
‘În România, rata efectivă de taxare este calculată că medie a redevenţelor şi a altor impozite similare, respectiv: impozitul de 60% asupra veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea preţului la gazele naturale, impozitul pe construcţii speciale, impozitul de 0,5% pe veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut. Pentru activitatea upstream de gaze naturale, rata de taxare are o valoare mai ridicată decât cea aferentă activităţii de explorare şi producţie de petrol, diferenţa rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale’, menţionează sursa citată.
Guvernul olandez a anunţat joi că până în anul 2030 Olanda va înceta extracţia de gaze naturale la zăcământul Groningen (nordul Olandei), întrucât exploatarea acestuia provoacă seisme care afectează clădirile din zonă, transmite AFP.
Groningen este unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din Uniunea Europeană.