RATB are de plătit către ANAF un sfert din bugetul anual pentru gratuităţile acordate la transportul în comun

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) ar putea pierde un sfert din bugetul de 515 milioane de lei alocat pentru 2016, pentru a plăti ANAF o datorie de 126.194.334 lei din TVA aferentă pentru gratuităţi la transportul în comun, conform unei sentinţe civile a Curţii de Apel Bucureşti, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 19:12
RATB are de plătit către ANAF un sfert din bugetul anual pentru gratuităţile acordate la transportul în comun

Proiectul de hotărâre privind plata acestei datorii, pentru a evita astfel executarea silită, dar şi pentru a beneficia de o serie de facilităţi fiscale, va fi votat, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

În iulie 2015, ANAF a instituit popriri pe conturile RATB, pentru o datorie de 272 de milioane de lei la bugetul statului.

RATB preciza atunci că această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc), în conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013.

Prin proiectul de hotărâre ce va fi discutat vineri în Consiliul General, se doreşte alocarea sumei de 126.194.334 de lei pentru plata datoriei, care va fi astfel redusă cu 111 milioane de lei, prin facilităţile fiscale oferite de OUG 44/2015.

Preşedintele-coordonator al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, Florin Ivan, a declarat marţi seară, pentru News.ro, că dacă CGMB va aproba proiectul de hotărâre, RATB va fi nevoită să disponibilizeze din personal. Ivan a mai precizat că sindicaliştii intenţionează să protesteze, vineri, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei.

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, se arată că s-a constatat existenţa unei pretenţii ANAF în sumă de 237.012.571 lei în sarcina RATB, reprezentând obligaţii de plată restante la 30 septembrie 2015, compusă din 85.995.331 lei obligaţii de plată principale şi 150.017.240 lei obligaţii fiscale accesorii, din care 85.588.660 lei dobânda aferentă obligaţiilor principal şi 64.428.580 lei, penalităţi de întârziere aferente obligaţiilor principale.

„Datoriile menţionate sunt rezultatul acţiunilor de inspecţie fiscală întreprinse de către ANAF – DGAMC în anii 2013 şi 2014 în urma cărora au fost emise Deciziile de impunere prin care s-au stabilit obligaţii de plată suplimentare în sumă totală de 544.672.467 lei, reprezentând TVA şi accesorii aferente. Motivul de fapt care a stat la baza stabilirii sumelor suplimentare a fost TVA aferentă gratuităţilor pentru toate categoriile de personal beneficiare (veterani de război, eroii revoluţiei) şi TVA aferentă gratuităţilor pentru pensionari, TVA aferentă reducerilor de tarif de 50 la sută”, se arată în raportul de specialitate.

Deşi RATB a contestat actele administrativ fiscale, contestaţiile formulate au fost respinse ca neîntemeiate.

RATB a înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti solicitarea privind anularea Deciziei din 23.04.2014, însă instanţa a respins acţiunea ca nefondată, apreciind că subvenţiile solicitate şi încasate de RATB de la bugetul local au fost acordate pe fiecare unitate de măsură subvenţionată, respectiv în funcţie de numărul de pensionari beneficiari ai acestei facilităţi. Împotriva acestei sentinţe civile, RATB a formulat recurs, dar nu a fost încă soluţionat.

Tot în raportul de specialitate se mai arată că Direcţia Generală Economică şi Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice au constatat oportunitatea creată prin OUG 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale de a plăti în trimestrele I şi II ale anului curent o sumă mai mică decât cea menţionată în decizia de impunere a ANAF cu respectarea unor prevederi legale de către contribuabilul RATB şi cu încadrarea în nivelul total al subvenţiei aprobate RATB prin HCGMB 32/2016, care este de 515 milioane de lei, anume 54,2 la sută din suma totală impusă de ANAF (respectiv anularea penalităţilor de întârziere, plata integrală a principalului şi plata a 45,8 la sută din totalul dobânzii impuse de ANAF.)

„Având în vedere principiul economicităţii şi eficacităţii în execuţia bugetului public, se recomandă utilizarea neîntârziată a facilităţii prin plata voluntară de către RATB a sumei reduse. În caz de decizie a instanţei de recurs favorbilă RATB, suma va fi recuperată de la ANAF sau eventual compensată cu sumele datorate de RATB ulterior datei până la care s-a acordat facilitatea”, se arată în raportul de specialitate.

Într-o notă de oportunitate a Direcţiei Generale Economice, se arată că, dacă RATB va face plata în termenii şi condiţiile stabilite de OUG 44/2015, ar trebui să achite 87.000.000 lei până în 31 martie 2016 şi diferenţa de 39.194.931 lei în intervalul 1 aprilie- 30 iunie 2016, dar nu mai târziu de această dată.

Direcţia Economică argumentează necesitatea plăţii către ANAF conform OUG 44/2015 pentru reducerea sumei datorate cu 111 milioane de lei şi neplata de penalităţi aferente unui exerciţiu multianual (incă 120 de milioane de lei eşalonat pe cinci ani), pentru evitarea blocării patrimoniului Municipiului Bucureşti administrat de RATB în ipoteza unei executări silite şi pentru pregătirea pentru restructurare a RATB având în vedere eliberarea de sarcini către ANAF aferentă anilor precedenţi şi hotărârilor judecătoreşti aferente.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...