‘Regia Autonomă de Transport Bucureşti a luat la cunoştinţă de rezultatele controlului efectuat astăzi, 17.07.2015, de către comisari ANPC din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Municipiului Bucureşti, la şase depouri şi autobaze, şi precizează că în cel mai scurt timp problemele constatate vor fi remediate. Principalele neconformităţi constatate se referă la igienizarea necorespunzătoare a unor mijloace de transport şi, în acest sens, menţionăm că Regia a achiziţionat materialele necesare realizării stării de curăţenie corespunzătoare’, menţionează RATB, la solicitarea AGERPRES.
Regia precizează că toate vehiculele puse în circulaţie îndeplinesc normele de siguranţă în trafic şi au reviziile tehnice la zi.
RATB a fost amendată cu 150.000 de lei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din cauza condiţiilor de transport neigienice şi improprii, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, autoritatea de control.
”Au fost verificate 6 depouri de autobuze, troleibuze şi tramvaie din Capitală, la plecarea în curse a acestora. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 150.000 lei şi oprire temporară de a fi utilizate în transportul public a mijloacelor de transport care nu asigură condiţiile de siguranţă şi igienă corespunzătoare până la remedierea deficienţelor. Controalele vor continua şi în următoarea perioadă”, precizează ANPC.
Printre principalele abateri constatate s-au aflat: condiţii de transport improprii, neigienice, spărturi ale plăcilor de melamină din interiorul vagonului în dreptul scaunelor, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţa consumatorilor, pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf, podele exfoliate cu risc mare de accidentare a consumatorilor, tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare, lipsa aerului condiţionat sau aer condiţionat nefuncţional, protecţiile barelor de susţinere deteriorate, geamuri murdare şi pline de calcar, lipsa neoanelor pentru iluminat interior şi neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul.
De asemenea, au mai fost contabilizate nereguli precum: anvelope uzate sub limita admisă de 4 milimetri, lipsa ciocanelor de spart geamuri în caz de pericol sau lipsa verificării periodice a extinctoarelor cu care sunt echipate mijloacele de transport.