RATCA şi ATSR: România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor

România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor, fapt apreciat la nivel european şi internaţional, susţin reprezentanţii Asociaţiei profesionale a Controlorilor de Trafic Aerian - RATCA şi Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România - ATSR din cadrul RA ROMATSA.
Economica.net - sâm, 25 ian. 2014, 15:13
RATCA şi ATSR: România deţine un standard foarte ridicat al siguranţei zborurilor

‘Prin reglementările specifice profesiei, toate acţiunile şi activităţile operative sunt continuu monitorizate şi înregistrate, ceea ce garantează că investigaţia tehnică în desfăşurare va avea la dispoziţie elemente reale, nicio încălcare a procedurilor neputând fi ascunsă. În ultimele zile, diferite persoane, cu acces limitat sau deloc la informaţii reale, au făcut multe afirmaţii false, trunchiate şi denaturate. Acestea au căpătat valoare de adevăr doar prin simpla difuzare în mass-media, fără a avea o bază reală, fiind departe de realitate, unele denigratoare şi chiar jignitoare la adresa profesiei de controlor de trafic aerian şi a ROMATSA’, se arată într-un comunicat referitor la accidentul de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 din Munţii Apuseni, din apropierea comunei Horea, judeţul Alba.

În comunicat se oferă două exemple, considerate a fi concludente, în legătură cu informaţii eronate dintre cele vehiculate.

‘Echipamentul ELT (Emergency Locator Transmitter) are scopul de a permite detectarea, localizarea şi identificarea vaselor şi aeronavelor aflate în dificultate. Aceste echipamente pot emite semnale radio pe frecvenţele 121,5 MHz şi 406 MHz. La ora actuala emisia pe frecventa 406 Mhz este mijlocul standard ce permite identificarea locului unui accident aviatic. Această frecvenţă este monitorizată de sistemul satelitar COSPAS-SARSAT care determină poziţia emiţătorului şi o transmite automat punctelor de contact. ROMATSA este punct de contact cu sistemul COSPAS-SARSAT (prin centrul de monitorizare de la Moscova) şi primeşte automat zeci de astfel de mesaje anual. Serviciul de furnizare a informaţiei este gratuit şi nediscriminatoriu, nefiind condiţionat de plata unui abonament’, potrivit comunicatului.

Potrivit RATCA şi ATSR, pentru exemplificare, în 28 decembrie 2013, ROMATSA a primit de la Moscova localizarea unui semnal ELT (406MHz) în zona de responsabilitate. Atunci, ROMATSA a identificat zona, a alertat serviciul responsabil şi acesta a descoperit pe Marea Neagra o ambarcaţiune cu imigranţi aflată în derivă.

‘Din luna februarie 2009 sistemul satelitar COSPAS-SARSAT nu mai monitorizează emisiile pe frecvenţa 121,5 MHz din cauza preciziei slabe de localizare. În cazul accidentului din munţii Apuseni nu s-a recepţionat un semnal pe frecvenţa 406 MHz’, se arată în comunicat.

De asemenea, în ceea ce priveşte ştirea conform căreia cineva de la ROMATSA a sunat la Şcoala de Aviaţie pentru a se opri semnalul ELT deoarece controlorul de trafic este deranjat în cască, comunicatul precizează: ‘Informaţia conformă cu realitatea este aceasta: la patru ore după ce supravieţuitorii accidentului aviatic au fost găsiţi şi emisia prin ELT devenise inutilă, s-a primit la ROMATSA un telefon de la o instituţie cu atribuţiuni în siguranţa aeronautică, care a solicitat oprirea semnalului ELT la cererea piloţilor care zburau în acea zonă’.

Reprezentanţii RATCA şi ATSR solicită ‘presei şi tuturor celor ce se exprimă în mediul public să nu tragă concluzii înaintea finalizării investigaţiilor tehnice’.

‘Considerăm că trebuie să ne comportăm ca într-o ţară europeană civilizată şi să ne abţinem de la declaraţii înainte de terminarea investigaţiilor, pentru a nu prejudicia buna desfăşurare a cercetărilor şi analizelor în curs. (…) Noi, RATCA şi ATSR, respectăm meseriile şi competenţele tuturor celor care se exprimă în mediul public şi solicităm acelaşi respect pentru toţi salariaţii ROMATSA pe care-i reprezentăm, pentru meseriile şi competenţele lor’, se mai spune în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de 45 de miliarde de euro convenit de partenerii G7 în această vară, ce va fi......
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Fondurile furate ca urmare a atacurilor cibernetice are au vizat platformele de criptomonede au crescut cu 21% până la ...
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Volkswagen și reprezentanții muncitorilor au făcut progrese în unele domenii după aproximativ 50 de ore de discuții ...
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind ...