Încep să curgă ratele TAROM pentru creditul de 19,3 milioane de euro luat de la Banca Transilvania

20 06. 2023
tarom
Sursa: Economica.net

Update 19 iulie 2023. Cuvântul „Turismului” din propoziția „Ministerul Turismului contribuie cu 5,46 de milioane de lei” a fost înlocuit cu „Transporturilor”. ne cerem scuze pentru eroare.

Acționarii TAROM au aprobat săptămâna trecută majorarea capitalului social al TAROM cu 5,61 de milioane de lei prin emiterea de noi acțiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei, potrivit unui document consultat de Economica.net.

Suma reprezintă a doua rată, care a fost scadentă pe 17 iunie, din creditul luat decembrie 2020 de la Banca Transilvania.

Ministerul Transporturilor contribuie cu 5,46 de milioane de lei. Restul sumei de 155.047 de lei ar urma să fie acoperită de ceilalți acționari, SIF Muntenia, ROMATSA și CN Aeroporturi București „cu păstrarea cotei de participare la capitalul social, într-un termen de preferință de o lună de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în documentul consultat de Economica.net.

Prima rată a avut o valoare similară și a fost scadentă în martie 2023, pentru care s-a operat tot o majorare de capital, la care însă nu au participat și restul acționarilor. Drept urmare, cotele acestora s-au diminuat nesemnificativ. Spre exemplu, înainte de majorare, CN Aeroporturi București, avea peste 13 milioane de acțiuni, respectiv o cotă de 1,4491% din capitalul social al TAROM. După majorare, cota a scăzut la 1,4457%.

Capitalul social al TAROM după majorarea de capital pentru a putea primi banii pentru prima rată a fost de peste 2,25 de miliarde de lei.

Ajutoare de stat pentru TAROM

Toate companiile aeriene din lume s-au prăbușit din cauza pandemiei. Au fost luni de zile în care traficul aerian s-a redus drastic. Pe lângă celelalte companii europene care au cerut și primit ajutoare de stat s-au situat și cele românești.

Este și cazul TAROM, pentru care Comisia Europeană a aprobat în octombrie 2020 o garanție din partea statului român, pentru un împrumut de 19,3 milioane de euro pentru a acoperi gaura lăsată de efectele pandemiei.

În total, compania națională, care va zbura pe pierdere și anul acesta, a primit un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro.

E o perioadă tulbure acum la TAROM, nu doar din punct de vedere financiar. Angajații sunt nemulțumiți de salariile prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an și amenință cu greva.