UPDATE Decizie crucială pentru România. S&P a dat perspectivă stabilă României

Agenţia de rating Standard&Poor's va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratigului României, cu care a rămas datoare după ce guvernul României a obţinut o amânare e două săptămâni, spun surse din piaţa financiară pentru ECONOMICA.NET.
Ionut Tudorica - vin, 15 mart. 2019, 12:53
UPDATE Decizie crucială pentru România. S&P a dat perspectivă stabilă României

UPDATE: Standard&Poor’s a ales după două săptămâni de aşteptare să acorde României perspectiva stabilă,în loc de negativă, cum se preconiza.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, a spus cu această ocazie Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

 

Standard&Poor’s va publica azi la orele 23.00 perspectiva ratingului României. Agenţia de rating a menţinut ratingul României acum două săptămâni, însă a acceptat să întârzie publicarea perspectivei lui, la insistenţa guvernului României, care, în aşteptarea unei perspective negative, a prmis rezolvarea unor probleme apărute în controversata OUG 114/2018.

Principala problemă era că Ordonanţa 114 ar fi afectat negativ piaţa bancară, cea a energiei şi cea a comunicaţiilor.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat zilele trecute că raportul final al agenţiei de rating Standard & Poor’s  va avea o concluzie foarte bună pentru România deşi să nu ai aproape un trimestru un buget aprobat îţi creează probleme în piaţa externă.

În data de 2 martie, agenţia Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3” şi a anunţat că perspectiva asociată calificativelor va fi anunţată în două săptămâni.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a trimis o scrisoare agenţiei de rating Standard&Poor’s în care o asigură că va înlocui impozitul cu componentă ROBOR din OUG 114/2018 cu o taxă fixă pe anumite active ale băncilor.

Ministrul a sugerat în scrisoare că a luat la cunoştinţă îngrijorările companiei de rating vizavi de „taxa pe lăcomie” din controversata OUG 114/2018.

El mai scrie că va înlocui impozitul pe activele bancare, cu componentă ROBOR, cu o taxă anuală fixă care va varia funcţie de anumite active. Nu detaliază, în schimb, ministrul menţionează că „anumite active vor fi scoase din baya de calcul a taxei.

S&P a confirmat recent ratingul datoriilor României, însă a acceptat, la rugămintea guvernului, să amâne publicarea unei perspectivei. Argumentul a fost că prevederile OUG 114 sunt în curs de modificare.

OUG 114 introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații. Pe parte de bănci, aşa-numita „taxă pe lacomie”, va fi aplicata, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecarui trimestru, pentru bancile a caror ROBOR mediu trimestrial depaseste pragul de referinta de 2%, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. OUG este în vigoare acum.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Încă un împrumut al statului. Ministerul Finanțelor a luat 752 de milioane de lei de la bănci
Încă un împrumut al statului. Ministerul Finanțelor a luat 752 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament......
CNAB începe construcția unei parcări cu 4 etaje și 671 locuri aproape de terminalul plecări al aeroportului Otopeni
CNAB începe construcția unei parcări cu 4 etaje și 671 locuri aproape de terminalul plecări al aeroportului Otopeni
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale capitalei, anunţă că ...
România rămâne campioana inflației în UE şi în aprilie – date Eurostat
România rămâne campioana inflației în UE şi în aprilie – date Eurostat
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% ...
Autostrada Unirii A8: CNIR acuză o companie că încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul Moțca – Tg Frumos
Autostrada Unirii A8: CNIR acuză o companie că încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul Moțca – ...
Compania Kido Consult încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul 1 al Autostrăzii A8 Târgu Neamț - Iași ...