Ratingul ‘AAA’ al Marii Britanii a trecut la perspectivă negativă – Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul 'AAA' atribuit Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi cel pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, informează un comunicat de presă.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 07:28
Ratingul 'AAA' al Marii Britanii a trecut la perspectivă negativă - Fitch

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat plafonul de ţară al Regatului Unit la ‘AAA’ şi calificativul pe termen scurt la ‘F1 plus’, scrie Agerpres.

Afirmarea ratingurilor ‘AAA’ atribuite Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă locală reflectă progresele realizate în reducerea deficitului bugetar structural şi credibilitatea efortului de consolidare fiscală, apreciază Fitch.

Ratingul este sprijinit de economia diversificată şi flexibilă, precum şi de stabilitatea politică şi socială. Ratingul suveran al Marii Britanii beneficiază de asemenea de flexibilitatea macroeconomică şi financiară care derivă din politica monetară independentă şi statutul lirei sterline de ‘monedă de rezervă’ pe plan internaţional.

Totuşi, agenţia avertizează că deficitul bugetar structural este al doilea ca mărime din lume, fiind depăşit doar de cel al SUA, iar gradul de îndatorare este semnificativ peste media statelor cu rating ‘AAA’, deşi în linii mari este în linie cu cel al Franţei şi Germaniei.

Fitch apreciază că planul guvernului de reducere a deficitului este credibil şi că aşteaptă ca viitorul proiect de buget să reafirme angajamentul guvernului faţă de continuarea procesului de consolidare fiscală.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a injectat luna trecută încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii.

Marea Britanie este în pragul unei recesiuni după ce în ultimul trimestru al anului trecut Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,6% în trimestrul al treilea. Recesiunea este definită tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei.

Recent, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările pentru Marea Britanie, prognozând că în acest an va înregistra o creştere de doar 0,6%, comparativ cu un avans de 1,6% cât estima anterior.

Marea Britanie beneficiază de un rating de top ‘AAA’ din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au suferit o lovitură săptămâna trecută, în special bitcoin, care a scăzut cu 5%, deoarece datele privind cheltuielile de consum personal PCE, indicele preferat al Fed pentriu......
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Marți, 1 aprilie 2025, vor intra în circulație primele autobuze electrice în Galați, informează luni Primăria orașului ...
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. ...
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...