Ratingul Bulgariei retrogradat la „junk” de S&P din cauza problemelor din sistemul bancar

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Bulgariei la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii), din cauza slăbiciunii sistemului bancar care a obligat Guvernul să intervină, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 18:34
Ratingul Bulgariei retrogradat la

Agenţia a revizuit în scădere, de la „BBB minus” la „BB plus”, cu perspectivă stabilă, ratingul Bulgariei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Indonezie şi al Polineziei Franceze. „BBB minus” era primul rating din categoria „investment grade”, recomandat pentru investiţii.

Agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody”s Investors Service atribuie Bulgariei un rating din categoria „investment grade”.

„Deflaţia persistentă şi datoria masivă a sectorului privat reprezintă riscuri la adresa viitoarei creşteri economice a ţării, a stabilităţii financiare şi a veniturilor bugetare. Perspectiva stabilă echilibrează riscurile cauzate de vulnerabilităţile din sistemul financiar comparativ cu nivelul scăzut al datoriei guvernamentale, se arată în comunicatul S&P.

Economia celui mai sărac membru al UE este sub presiune din cauza turbulenţelor politice care au dus la numirea a cinci guverne în doi ani şi după falimentul celei de-a patra bănci a ţării (Corporate Commercial Bank), în iunie. Avansul PIB-ului Bulgariei va încetini anul viitor la 0,8%, de la 1,5% estimat pentru acest an, din cauza consumului scăzut şi a investiţiilor reduse, a anunţat marţi ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

Randamentul obligaţiunilor denominate în euro ale Bulgariei cu scadenţa în 2024 au urcat cu 14 puncte de bază, la 2,817%, după anunţul S&P, fiind cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie.

Datoria publică a Bulgariei se va ridica la 11% din PIB anul acesta, cel mai ridicat nivel din 1997, deoarece Guvernul a fost nevoit să-şi extindă sprijinul faţă de sistemul bulgar, se arată în comunicatul S&P. Agenţia a înrăutăţi prognoza de creştere medie a economiei bulgare în perioada 2014-2017 la 1%, de la aproape 2%.

Guvernul de la Sofia a împrumutat aproximativ două miliarde de leva Fondului de Asigurare a Depozitelor Bancare pentru ca acesta să poată rambursa depozitele garantate de la Corporate Commercial Bank şi, de asemenea, să ofere lichidităţi pentru industria bancară.

Parlamentul bulgar şi-a dat deja acordul pentru un plan vizând obţinerea unei finanţări suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru a acoperi deficitul bugetar în acest an şi a susţine sistemul bancar, după decizia de a declara în insolvenţă Corporate Commercial Bank.

Săptămâna aceasta, Parlamentul de la Sofia a aprobat bugetul pentru 2015, care prevede reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB şi vânzarea de obligaţiuni în valoare de opt miliarde de leva. Noile împrumuturi vor duce datoria publică a Bulgariei până la 24,5 miliarde leva la finele lui 2015, adică echivalentul a 30% din PIB. Chiar şi aşa Bulgaria va rămâne ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai redusă datorie publică.

Te-ar mai putea interesa și
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ţărilor mai sărace de a combate schimbările climatice , adăugând......
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...