Ratingul de ţară al României, reconfirmat de agenţia japoneză de evaluare JCRA

Economica.net
24 06. 2019
flag_of_romania_514369529_5ac0b8bba9d4f900376335a1_1_44953100

Conform documentului, situaţia economică relativ stabilă a României şi nivelul redus al datoriei publice sunt principalii factori care contribuie la confirmarea ratingului de ţară. Pentru anii 2019 şi 2020 agenţia prognozează o creştere economică la un nivel de aproximativ 3%, pe fondul încetinirii creşterii în Uniunea Europeană, principalul partener comercial al României, dar estimează o revigorare a investiţiilor în contextul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene.

În acelaşi timp, agenţia subliniază eforturile şi angajamentul ferm al României de a menţine deficitul bugetar pe termen mediu sub nivelul de 3%.

De asemenea, sunt subliniate progresele înregistrate de sistemul bancar, atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea profitabilităţii, cât şi în privinţa reducerii nivelurilor împrumuturilor neperformante şi a celor în valută. Deşi s-a înregistrat o creştere a deficitului de cont curent la 4,5% din PIB în anul 2018, agenţia subliniază că finanţarea acestuia s-a realizat prin fluxurile stabile de capital, preponderent prin investiţii străine directe şi fonduri europene.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat pe 11 mai atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

Decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”, sublinia MFP într-un comunicat.

De asemenea, la mijlocul lunii martie, Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Standard & Poor’s (S&P) estimează că economia României va încetini şi mai mult în 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse şi a investiţiilor private mai slabe.