Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr

"Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea emoțională este baza pe care se poate construi un învățământ care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr și să asigure o companie că are cu cine să lucreze. Această „revenire pe o treaptă superioară” a învățământului dual este un proces de lungă durată și care cere un efort însemnat. (..) Când un instalator sau un mecanic auto câștigă azi mai bine decât un inginer (unii mecanici auto câștigau și în trecut mai bine decât un inginer), când el trebuie să se formeze atât în tehnica de bază, cât și în IT, nu este deloc inferior unuia care are o diplomă universitară și este cel puțin tot atât de respectat", a spus profesorul Ray F. Iunius, CEO al winsedswiss education şi consilier onorific pe teme de educație al premierului României, conform unui raport anual Olx privind indexul angajărilor, consultat de Economica.net.
Ion Dobreanu - Dum, 25 feb. 2024, 09:25
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului - baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie

Propunerile lui Ray F. Iunius pentru a scădea deficitul de meseriaşi calificaţi în România

Trebuie să demistificăm termenul relativ nou de „învățământ dual”. Nu este nimic nou. E vorba despre o îmbinare puternică între teorie și practică și între școală și economie. Nu poți avea succes dacă unul dintre aceste aspecte este deficitar. Practica formativă s-a deteriorat mult, și nu numai în România. De la școala generală și până la universitate au dispărut atelierele-școală și plăcerea de a face un lucru bun cu propriile mâini. Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea emoțională este baza pe care se poate construi un învățământ care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr și să asigure o companie că are cu cine să lucreze. Această „revenire pe o treaptă superioară” a învățământului dual este un proces de lungă durată și care cere un efort însemnat. Vestea bună este că acest proces a început deja și tot piața este cea care a impus restartarea lui: când un instalator sau un mecanic auto câștigă azi mai bine decât un inginer (unii mecanici auto câștigau și în trecut mai bine decât un inginer), când el trebuie să se formeze atât în tehnica de bază, cât și în IT, nu este deloc inferior unuia care are o diplomă universitară și este cel puțin tot atât de respectat, a spus profesorul Ray F. Iunius, CEO al winsedswiss education group, în raportul Indexul locurilor de muncă, realizat de Olx, analizat de Economica.net.
winsedswiss education e un grup elveţian activ în domeniul educaţiei şi al consultanţei. Profesorul Ray F. Iunius e şi consilier onorific al premierului României pe teme de educaţie.

Salariile nete oferite în această perioadă instalatorilor cu studii medii, specializaţi în execuţia, reparaţia instalaţiilor sanitare şi termice, în montajul centrale termice, sunt cuprinse între circa 4.000 de lei şi 6.000 de lei şi contract individual de muncă, potrivit anunţurilor de recrutare consultate de Economica.net.

Inginerii constructori pentru sisteme fotovoltaice solare sunt ofertaţi de compania Volta X Solar Systems, parte a grupului Volta, furnizor de echipamente electrice și energie regenerabilă, cu salarii nete între 6.000 de lei şi 10.000, potrivit anunţului de recrutare.

Inginerii proiectanţi căi ferate, drumuri şi poduri sunt ofertaţi cu salarii nete de 4.000 de lei – 5.000 de lei cei fără experienţă şi cu salarii nete de 6.000 de lei – 7.000 de lei lunar cei cu experienţă de către firma DP Proiect, specializată în proiectare drumuri şi poduri, sisteme de apa şi canalizare.

Context

Firmele din România au căutat personal, în mod repetat, pentru mai bine de 300.000 de locuri de muncă vacante, în perioada ianuarie – august 2023, fără să găsească forţă de muncă locală, arată datele ANOFM consultate de Economica.net.

Posturile pentru care angajatorii au căutat în mod repetat candidaţi din România în primele opt luni, şi nu au găsit, sunt în domenii precum:

  • Lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale: peste 46.600 de locuri de muncă neocupate, refuzate de români.
  • Alte activități poștale și de curier: peste 24.000 de posturi.
  • Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului: peste 20.700 de posturi.
  • Restaurante: peste 18.300 de posturi.
  • Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă: peste 11.000 de posturi.
  • Transporturi rutiere de mărfuri: peste 11.000 de posturi.
  • Activități de protecție și gardă: peste 9.900 de posturi.
  • Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun: peste 5.800 de posturi.
  • Lucrări de instalații sanitare, de încalzire și de aer condiționat: peste 4.900 de posturi.
  • Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule: 4.561 de locuri de muncă.
  • Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp): 4.302 locuri de muncă.
  • Activități generale de curățenie a clădirilor: peste 4.200 de posturi.
  • Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor: peste 4.000 de posturi.
  • Alte transporturi terestre de călători: peste 3.900 de posturi.
  • Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie: aproape 3.800 de posturi nedorite de români.
  • Hoteluri și alte facilități de cazare similare: peste 3.400 de posturi, potrivit datelor ANOFM consultate de Economica.net.

Deocamdată, singura soluţie găsită de executiv pentru a scădea deficitul de forţă de muncă locală este menţinerea numărului de lucrători extracomunitari nou-aduşi pe piaţa muncii, la 100.000 de oameni în 2024.

Ce le propune profesorul Ray F. Iunius angajatorilor ca să găsească oameni potriviţi pentru posturile vacante

„Înaintea de a scoate locuri de muncă la concurs, un angajator bun trebuie să-și organizeze propriul sistem de formare profesională. El trebuie să știe că nu numai școala publică are această obligație, dar și o companie bună trebui să fie o companie formatoare. Sunt firme în România (în special cele străine care au venit cu această cultură – aspect la fel de important precum impozitul pe profit!)care nu au așteptat un miracol venit din exterior, ci și-au făcut propriile școli vocaționale. Un angajator azi trebuie să se întrebe nu dacă va avea candidați potriviți pentru locurile de muncă scoase la concurs, ci dacă el este potrivit pentru ceea ce-i pot aduce candidații pe care îi poate atrage”, a spus Ray F. Iunius, potrivit raportului Olx consultat de Economica.net.

Sfaturile profesorului Iunius pentru a scădea fluctuaţia salariaţilor

„Pentru a reduce fluctuația de personal nu este deloc suficientă remunerarea, ci ansamblul motivațional oferit angajatului. Acest ansamblu este constituit în primul rând prin interesul față de jobul propus, prin recunoașterea aportului colaboratorilor, prin comportamentul social al firmei și printr-un management de calitate. Un angajator își dorește colaboratori care să considere că vin la „firma lor” și nu vin numai pentru salariu. Este fundamental sentimentul de apartenență într-o lume în care joburile sunt schimbate cu viteza cu care schimbăm posturile la tv. Totuși, pentru a avea astfel de colaboratori trebuie să fim siguri că i-am recrutat pe cei care sunt profesioniști și împărtășesc aceleași valori ca noi. Să nu uităm că în ultimul timp proporția de profesioniști care pleacă din țară e mult mai mare decât cea de necalificați, iar un bun profesionist este un activ fundamental în orice companie de succes”, e de părere Ray F. Iunius.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...