Război în coaliţie. Macovei: UDMR pune „piedici grosolane” aderării la Schengen. UDMR răspunde dur
Vicepreşedintele PDL Monica Macovei acuză UDMR că pune „piedici grosolane” aderării României la spaţiul Schengen, prin propunerile depuse la Parlament de modificare a Codului Penal, astfel încât demnitarii să nu mai poată fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie, informează Mediafax.
Macovei semnalează, pe blogul său, că UDMR propune ca parlamentarii, miniştrii, alţi demnitari să nu mai poată fi anchetaţi şi condamnaţi pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care aduc pagube materiale statului.
„Suntem pe ultima sută de metri pentru a convinge Europa că anticorupţia funcţionează în România, mai ales la nivel înalt, adică al politicienilor, că suntem un stat de drept în care legea se aplică egal şi pentru omul de rând şi pentru politicieni, că şi politicienii pot face închisoare (…) DNA, DIICOT şi ANI îşi fac datoria, anchetează, verifică, trimit în judecată politicieni, iar judecătorii au început să dea pedepse pe măsura faptelor. Doi parlamentari UDMR (şi cine o mai fi în spatele lor) pun însă piedici grosolane, care ne pot costa pe toţi cei care vrem în Schengen şi care vrem să trăim într-o ţară normală„, susţine Monica Macovei.
Ea menţionează şi care sunt „ultimele piedici grosolane puse de doi parlamentari UDMR”, referindu-se la propunerea depusă în Parlament pentru a modifica Codul Penal, astfel încât parlamentarii, miniştrii, primarii etc. să fie eliminaţi din definiţia „funcţionarilor publici” şi practic să nu poată fi anchetaţi şi pedepsiţi penal pentru luare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese, abuz în serviciu, delapidare etc.
Macovei menţionează că a auzit un reprezentant al UDMR spunând, într-o emisiune televizată, că „luarea de mită nu poate fi comisă de un parlamentar”.
„Ba da, şi parlamentarii pot lua mită sau comite trafic de influenţă, pentru a modifica legi, a angaja persoane, a «rezolva contracte» şi multe altele. La fel şi miniştrii, şi ei pot lua mită, după cum am văzut în atâtea cazuri. Oricine exercită puterea publică poate lua sau da mită, poate face trafic de influenţă, asta de când lumea”, subliniază Monica Macovei.
Ea precizează că parlamentarul Marton Arpad a propus eliminarea din definiţia „funcţionarului public” a persoanelor care „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”, adică eliminarea art. 175 litera b din noul Cod Penal. Macovei explică faptul că acest lucru ar însemna că aceste persoane nu vor putea fi anchetate şi condamnate pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care produc pagube materiale.
Vicepreşedintele PDL menţionează că a doua propunere aparţine deputatului Mate Andras Levente, care doreşte ca infracţiunea de „conflict de interese” să fie de facto dezincriminată.
„Face asta prin propunerea de a adăuga cuvântul «nejustificat» la folosul material obţinut în urma unui act făcut în conflict de interese. În propunerea deputatului Levente, textul ar suna aşa: «Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin panas la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică». De exemplu, dacă la licitaţia făcută de un primar câştigă firma lui, a soţiei sau a unei rude, folosul patrimonial nu poate fi «justificat» ori «nejustificat», el este un folos patrimonial şi atât, constituind un element al infracţiunii de conflict de interese (este de fapt scopul infracţiunii). Un astfel de folos patrimonial (în bani) nu este niciodată «justificat». Deputatul Levente propune şi o altă modificare la definiţia infracţiunii de conflict de interese, reducând aria persoanelor care beneficiază de folosul patrimonial, reducând astfel sfera de aplicare a infracţiunii de conflict de interese„, arată Macovei.
Ea aminteşte că deputatul Mate Andras Levente a fost investigat de ANI pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul sau parlamentar.
„Sunt convinsă că nici românilor şi nici maghiarilor nu le place ca politicienii să fie mai puţin egali cu restul oamenilor şi să scape de răspunderea penală. Liderii UDMR repetă de câte ori au ocazia că ei sunt «un partener de încredere», că «nu trădează niciodată». Aşa să fie, dar să nu trădeze interesul României de a fi un stat de drept. Mie mi se pare că asta fac, dar poate mă înşel. Aştept dezminţiri, în primul rând prin retragerea rapidă a celor două propuneri şi scuze publice faţă de opinia publică„, încheie Macovei.
Într-o intervenţie telefonică la România TV, Marton Arpad a susţinut că acuzele sunt nejustificate, propunerea sa fiind una de clarificare a legislaţiei întrucât Codul Penal îi asimilează pe parlamentari, preşedinte, judecători şi membrii societăţii civile funcţionarilor parlamentari, deşi textul Constituţiei face distincţie clară între aceste categorii.
Marton a arătat că oricum legile speciale care reglementează activitatea fiecărei categorii în parte includ şi sancţiunile pentru săvârşirea unor fapte contrare legii, iar asimilarea parlamentarilor sau a judecătorilor cu funcţionarii publici este neconstituţională. „La o primă situaţie când cineva va fi judecat pe baza acestui articol şi care, conform teoriei juridice, nu ar trebui să intre în categoria funcţionarilor publici, va ataca la Curtea Constituţională şi va câştiga”, a avertizat Marton Arpad.
El a adăugat că blocarea aderării României la spaţiul Schengen nu se datorează cauzelor invocate de către Macovei. „Dacă cineva a făcut ceva împotriva României a fost doamna Monica Macovei când a solicitat, la o conferinţă pe care a organizat-o la Bruxelles, ca România să fie monitorizată în continuare pe justiţie. Asta într-adevăr a pus beţe în roatele României”, a conchis deputatul UDMR.
„Doamna Macovei acuză pe toată lumea, aşa e ea făcută. Pe vremea comuniştilor a fost procuror. Aceasta a fost obişnuinţa ei. E un acuzator înnăscut”, a mai declarat Marton Arpad, pentru Mediafax. Marton Arpad a adăugat că Monica Macovei a început să îl atace deoarece are „o neţărmutită simpatie” faţă de el.