Armata ucraineană spune că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev – A doua zi de război în Ucraina – LIVE TEXT – Cele mai importante evenimente

25 02. 2022
kiev ucraina

UPDATE ORA 20:46 ”Suntem cu toţii aici” la Kiev, afirmă preşedintele ucrainean

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări vineri că se află la Kiev pentru a ”apăra” Ucraina în pofida avansării trupelor ruse, potrivit unui mesaj în care apare alături de colaboratorii săi, în faţa clădirii prezidenţiale, relatează AFP.

”Suntem cu toţii aici, soldaţii noştri sunt aici, cetăţenii, societatea, suntem cu toţii aici pentru a ne apăra independenţa, statul nostru”, a declarat Zelenski alături în special de premierul Denis Şmigal, de şeful său de cabinet şi un consilier apropiat.

Consilierul prezidenţial ucrainean a afirmat vineri că ţara sa păstrează controlul asupra teritoriului atacat de forţele ruseşti.

UPDATE ORA 20:25 Trupele ruseşti au trecut Niprul şi se apropie de oraşul Herson

După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Ele au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA.

Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul.

Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

UPDATE ORA 20:00 Şeful Serviciului de informaţii externe german se afla în Ucraina în momentul începerii invaziei ruse

Şeful Serviciului de informaţii externe german (BND), Bruno Kahl, se afla în Ucraina în momentul începerii invaziei ruse şi a trebuit să fie repatriat printr-o operaţiune a forţelor speciale după ce spaţiul aerian ucrainean a fost închis, a relatat revista germană Focus, citată vineri de Reuters.

BND a confirmat că Bruno Kahl se afla miercuri în Ucraina pentru ”discuţii urgente”, dar a trebuit să-şi schimbe planurile de plecare după ce a început operaţiunea militară rusă.

UPDATE ORA 19:50 Biden ar fi avertizat Congresul despre o posibilă cădere rapidă a Kievului; armata rusă întâmpină o rezistenţă peste aşteptări

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a atenţionat Congresul că în Ucraina capitala Kiev ar putea cădea rapid în mâinile armatei ruse, au declarat vineri agenţiei EFE două surse la curent cu această informaţie.

Membrii Congresului SUA, care săptămâna aceasta nu au activitate la Washington, au avut joi două reuniuni prin teleconferinţă cu secretarul american de stat, Antony Blinken, şi cu cel al apărării, Lloyd J. Austin, cu şeful Statului Major, Mark A. Milley, precum şi cu responsabila Trezoreriei, Janet Yellen.

În timpul acestor discuţii, reprezentanţii guvernamentali au atras atenţia că trupele ruse încercuiesc capitala ucraineană dinspre nord, sud şi est, astfel că aceasta ar putea fi cucerită rapid.

UPDATE ORA 19:31 ONU: Peste 50.000 de ucraineni şi-au părăsit ţara în ultimele 48 de ore

Cel puţin 50.000 de ucraineni şi-au părăsit ţara în ultimele 48 de ore, de la începerea invaziei militare ruse, a afirmat vineri şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi, care a contabilizat joi 100.000 de persoane strămutate în Ucraina, transmite AFP.

”Peste 50.000 de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara cel puţin în 48 de ore – în majoritate către Polonia şi Republica Moldova – şi mulţi alţii se îndreaptă către frontiere”, a scris Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, pe Twitter.

UPDATE ORA 19:15 Cehia închide spaţiul aerian pentru companiile ruseşti, iar guvernul ia în considerare mai multe sancţiuni

Republica Cehă a interzis companiilor aeriene ruseşti să zboare spre această ţară central-europeană începând de sâmbătă şi ia în considerare măsuri suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, pe lângă sancţiunile convenite de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Interzicerea zborurilor afectează rutele Praga-Moscova şi Praga-St Petersburg, a declarat ministrul transporturilor Martin Kupka.

Pentru a ajuta Ucraina, guvernul ceh va trimite combustibil şi sânge şi va aloca 300 de milioane de coroane (13,64 milioane de dolari) pentru ajutorarea refugiaţilor, a declarat vineri premierul Petr Fiala.

UPDATE ORA 18:48 Rusia a tras asupra unor nave străine în apropierea unui port din Marea Neagră

Rusia a tras vineri asupra a două nave străine în apropierea portului Pivdennîi din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe pagina sa de Facebook.

Rusia a tras în „Namura Queen” sub pavilionul Panama şi „Millennial Spirit” sub pavilionul Republicii Moldova, a precizat ministerul, citat de Reuters.

UPDATE ORA 18:42 Rusia acuză Ucraina că a rupt comunicarea privind negocierile; acuzaţii reciproce de crime de război; scade elanul ofensivei ruse

Rusia a acuzat vineri Ucraina că se fereşte să se reaşeze la masa negocierilor, deşi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, în timp ce un responsabil militar american constată că ofensiva rusă îşi pierde din impulsul iniţial, după ce trupele ruse s-au lovit de o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia. Apoi, dialogul ”a luat o pauză” şi ”comunicarea a fost întreruptă”, a susţinut el, acuzaţii la care Kievul deocamdată nu a răspuns public.

UPDATE ORA 18:39 Ucraina: Forţele de ordine au tras focuri de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara din Kiev

Forţele de ordine ucrainene au fost nevoite să facă uz de foc de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara centrală din Kiev, unde mii de oameni încercau să ajungă la trenurile care să-i evacueze, transmite Reuters.

Oamenii s-au prezentat în număr mare la gara centrală pentru a încerca să se îmbarce în trenurile care plecau spre oraşul Lvov, din estul Ucrainei, în contextul intensificării asaltului forţelor ruse asupra Kievului.

UPDATE ORA 18:15 Ucraina: Restricţii de circulaţie în oraşul Lvov (vest)

Oraşul Lvov din vestul Ucrainei a introdus restricţii de circulaţie, a informat agenţia de presă Interfax Ucraina, citând un oficial al oraşului, relatează Reuters.

”Restricţiile de circulaţie vor fi impuse între orele 22:00 şi 06:00. Vom oferi permise de circulaţie rezidenţilor din regiune angajaţi în infrastructura critică”, a afirmat şeful administraţiei militare locale, Maxim Kozitski.

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov, potrivit unor martori oculari.

UPDATE ORA 18:02 Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei, anunţă ministrul italian de externe

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, a anunţat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio, relatează Reuters.

„Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi”, a anunţat Di Maio într-un comunicat.

„Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17:55 Forţele armate ucrainene anunţă că armata rusă a înregistrat pierderi de 2.800 de militari de la începutul invaziei

Forţele armate ucrainene susţin că au provocat pierderi grele Rusiei în război, Ministerul Apărării de la Kiev afirmând că armata rusă a „pierdut” 2.800 de soldaţi, relatează dpa.

Este neclar dacă soldaţii au fost ucişi, răniţi sau capturaţi.

De asemenea, ministerul a estimat că până la 80 de tancuri, peste 500 de alte vehicule militare, zece avioane militare şi şapte elicoptere au fost distruse.

UPDATE 17:39 Macron promite arme defensive Ucrainei şi angajamente suplimentare în NATO pentru protejarea ţărilor baltice şi României

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autorităţile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenţia EFE.

”Nu am cruţat şi nu vom cruţa nimic pentru a-i ajuta (pe ucraineni). Le datorăm sprijin şi solidaritate”, a spus Macron într-un mesaj solemn citit în numele său în Adunarea Naţională şi Senatul francez, cu ansamblul membrilor celor două camere legislative în picioare.

UPDATE 17:33 Germania anunţă că UE va primi toţi refugiaţii din Ucraina

Uniunea Europeană îi va primi pe toţi cei care fug de violenţa dezlănţuită de Rusia în Ucraina, a declarat vineri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, citată de Reuters.

„Trebuie să facem totul pentru a-i accepta fără întârziere pe cei care fug acum de bombe, de tancuri”, a declarat ea presei la sosirea la o întâlnire cu omologii ei europeni, la Bruxelles.

Armata ucraineană este vizată de hackeri din Belarus

Oficiali ucraineni pentru securitate cibernetică au afirmat că o campanie de piratare vizează adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean ”şi ale persoanelor apropiate”, relatează vineri dpa.

Într-un anunţ postat pe Facebook, Echipa de Răspuns la Urgenţe Cibernetice (CERT) a indicat că hackerii folosesc e-mailuri care fură parole pentru a sparge conturi de e-mail ale soldaţilor ucraineni şi utilizează adrese pentru a trimite mesaje false.

CERT a indicat că printre autorii acţiunilor de piratare s-ar afla un grup din Minsk cu numele de cod ”UNC1151” şi ai cărei membri ar fi ofiţeri ai armatei belaruse.

Putin a cerut armatei ucrainene să preia puterea de la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, relatează AFP şi Reuters. citate de Agerpres.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” utilizând civili „ca scuturi umane”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”.

Rusia este gata să trimită o delegaţie la Minsk pentru negocieri cu Ucraina, anunţă Kremlinul

Rusia este gata să trimită o delegaţie în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă asupra statului vecin, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Dmitri Peskov a declarat agenţiilor ruse de presă că Rusia este dispusă să trimită o delegaţie care să includă oficiali de la ministerele de externe şi al apărării.

Ucraina a anunţat anterior că este dispusă să se declare ţară neutră. Dmitri Peskov a spus că demilitarizarea va trebui să reprezinte o parte esenţială din acest demers.

UE blochează activele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului de extrerne Serghei Lavrov – sursă oficială

Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european.

Zelenski îi cheamă în Ucraina cetăţenii europeni care au experienţă de luptă şi îl cheamă pe Putin la negocieri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina, relatează agenţiile EFE şi AFP.

”Vreau să mă adresez încă o dată preşedintelui Rusiei. Pe tot teritoriul Ucrainei sunt lupte. Să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea fiinţelor omeneşti”, a spus Zelenski într-un mesaj televizat, în timp ce armata rusă a ajuns până la Kiev.

În acelaşi timp însă, preşedintele ucrainean i-a invitat pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. ”Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat ofensiva militară contra Ucrainei pentru a ”denazifica” această ţară, ”se comportă precum naziştii”, a reacţionat vineri Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Vladimir Putin spune că ”vrea să prevină un genocid (contra rusofonilor din estul Ucrainei), ceea ce este un nonsens total, întrucât el este pe punctul de a comite unul” contra ucrainenilor, a mai spus funcţionarul european.

Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze la nivel înalt cu Ucraina, susţine China

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică de vineri că Rusia este dispusă să desfăşoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o „invazie” sau să critice Moscova, în pofida intensificării atacurilor armatei ruse.

Putin i-a spus lui Xi că Statele Unite şi NATO au ignorat multă vreme preocupările legitime de securitate ale Rusiei, şi-au ignorat în mod repetat angajamentele şi au continuat să extindă desfăşurările de trupe din est, provocând limitele strategice ale Rusiei, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

Rusia este dispusă să deruleze negocieri la nivel înalt cu Ucraina, a afirmat Putin, potrivit sursei citate.

China a îndemnat în mod repetat ca criza să fie rezolvată prin intermediul dialogului.

China susţine Rusia şi Ucraina în rezolvarea acestei chestiuni prin negociere, i-a spus Xi Jinping lui Putin, potrivit MAE chinez.

Xi a cerut, de asemenea, tuturor părţilor, să renunţe la mentalitatea de Război Rece, să respecte preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor şi să formeze un mecanism european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil prin intermediul negocierilor, potrivit comunicatului.

Xi Jinping a mai spus că respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, potrivit comunicatului.

Reacţia Turciei – Erdogan reproşează UE şi NATO lipsa de acţiune

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, le-a reproşat vineri Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene lipsa lor de „acţiune hotărâtă” în faţa invadării Ucrainei de către Rusia, relatează France Presse şi Reuters.

„NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei”, a insistat preşedintele turc într-o întâlnire cu presa, exprimându-şi încredere că reuniunea de vineri a NATO va duce la o abordare mai hotărâtă din partea Alianţei, scrie Agerpres.

Aceasta „nu ar trebui să se transforme într-un val de condamnări. NATO ar trebui să facă un pas mai decisiv”, a spus Erdogan după rugăciunea musulmană de vineri la Istanbul.

„Aceste condamnări şi aceste sfaturi nu ar trebui să fie doar pentru spectacol”, a adăugat el.

„Cum a spus-o el (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, aceasta nu corespunde relaţiilor de prietenie şi de solidaritate”, a continuat Erdogan, care urmează să ia parte în cursul zilei la summitul NATO prin videoconferinţă.

Preşedintele turc a denunţat joi „o lovitură dură dată păcii şi stabilităţii regionale” după declanşarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, acuzând o intervenţie „inacceptabilă”.

Armata ucraineană spune că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev

Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev, potrivit DPA.

Făcând referire la două zone de la nord-vest de capitală, un purtător de cuvânt al armatei, Olexii Arestovici, le-a spus jurnaliştilor că „acolo au deja loc lupte”, scrie Agerpres.

El a precizat că pregătirile pentru apărarea centrului capitalei Kiev sunt în desfăşurare.

Armata ucraineană a distrus „unele” elicoptere şi echipamente militare ruse, a mai spus el.

DPA precizează că aceste declaraţii nu pot fi verificate deocamdată din surse independente.

Forţele militare ruse au lansat joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Turcia nu poate împiedica navele de război ruseşti să intre în Marea Neagră – MAE turc

Turcia nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters.

Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele navelor de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac terestru, maritim şi aerian pe scară largă împotriva Ucrainei.

Forţele ruseşti au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de la Marea Azov în cursul invaziei.

Conform Convenţiei Montreaux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în caz de război şi în caz de ameninţare, dar cererea ucraineană a pus într-o situaţie dificilă această ţară, membră a NATO, care încearcă să menţină un echilibru între angajamentele sale faţă de Occident şi legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar că Rusia are dreptul – potrivit Convenţiei – să-şi aducă navele în portul de origine, care în acest caz este în Marea Neagră.

Astfel, chiar dacă Turcia decide, după o procedură judiciară, să accepte cererea Ucrainei şi să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti, ele ar fi împiedicate doar să navigheze în alt sens decât către baza lor din Marea Mediterană.

„Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat Cavusoglu, citat de ziarul Hurriyet.

Cavusoglu a adăugat că experţi jurişti turci încearcă încă să stabilească dacă conflictul din Ucraina poate fi definit ca război, ceea ce ar permite invocarea prevederilor Convenţiei.

Invazia rusă ar putea împinge 5 milioane de ucraineni să se refugieze în afara ţării, avertizează agenţii ONU

Alimentele, medicamentele şi numerarul sunt pe cale de a se epuiza în unele zone din Ucraina după invazia declanşată de Rusia, care ar putea împinge un număr de până la 5 milioane de persoane să se refugieze în afara ţării, au avertizat vineri agenţiile de asistenţă ale ONU, potrivit Reuters.

Cel puţin 100.000 de oameni s-au refugiat pe teritoriul Ucrainei după ce şi-au părăsit casele, iar câteva mii au trecut deja graniţa în ţări vecine ca Republica Moldova, România şi Polonia, a afirmat Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, într-un briefing de presă la Geneva.

‘Încă încercăm să vedem ce infrastructură civilă a fost lovită în Ucraina şi unde’, a menţionat Afshan Khan, directorul regional pentru Europa şi Asia Centrală al UNICEF, cu acelaşi prilej.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, a spus că au fost raportate până acum în Ucraina cel puţin 127 victime civile – dintre care 25 persoane ucise şi 102 rănite -, ‘cauzate de bombardamente şi lovituri aeriene’.

Este însă probabil că aceasta este o subestimare semnificativă a bilanţului real, a indicat ea.

Un război nuclear asupra Ucrainei, puţin probabil, consideră SIPRI

Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să treacă de la ameninţări la fapte şi să recurgă la armele nucleare în războiul asupra Ucrainei, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, citat vineri de DPA.

„Nu cred că războiul nuclear este un rezultat probabil al acestei crize”, a declarat directorul SIPRI, Dan Smith. „Dar din păcate, când armele nucleare există, atunci desigur există întotdeauna această mică posibilitate. Şi ar fi catastrofal”, a adăugat el.

Putin a anunţat că trimite trupe ruseşti în Ucraina joi dimineaţă devreme, lansând o invazie de care se temea demult vecinul Rusiei. În discursul său, el a subliniat că Rusia este acum una dintre „cele mai puternice puteri nucleare din lume”.

Conform ultimului raport anual al SIPRI, difuzat în iunie 2021, Rusia avea peste 6.255 din cele 13.080 de arme nucleare deţinute de cele nouă puteri nucleare ale lumii la începutul anului trecut. Statele Unite, la rândul lor, aveau 5.550 de focoase.

Smith a respins argumentul că arsenalele nucleare contribuie la stabilitatea internaţională.

„Oamenii care vin cu acest argument ar trebui să se uite la instabilitatea pe care o trăim în acest moment şi să înţeleagă: Nu, armele nucleare nu contribuie la stabilitate. Ele contribuie la suspiciune reciprocă, ostilitate şi instabilitate”, a declarat el pentru DPA.

Mulţi politicieni importanţi au descris invazia Ucrainei de către Rusia drept un moment întunecat al istoriei europene.

Din punct de vedere istoric, nu a existat o situaţie mai periculoasă de la Războiul din Coreea la începutul anilor 1950, a spus Smith. A existat şi o confruntare a forţelor militare în Criza Rachetelor din Cuba – dar acum chiar are loc un război, a continuat el.

Spre deosebire de acele momente din istorie, „nu este uşor să vezi care va fi rezolvarea diplomatică a acestei crize”, a notat el.

Cu privire la motivaţiile lui Putin cu privire la Ucraina, Smith a spus că conceptul de securitate al Rusiei se bazează pe aceea de a avea o oarecare putere şi influenţă în zone din afara propriilor sale graniţe.

În opinia lui Putin, aceste state învecinate ar trebui în mod ideal „să se conformeze” precum Belarusul sau „să fie dezactivate” ca Georgia, potrivit expertului.

Guvernul de la Kiev, a spus el, „nu se conformează”. Cu toate acestea, Putin vrea să se asigure că Ucraina poate acţiona ca un tampon de securitate de încredere spre Vest.

Dar ideea unei Ucrainei ca stat-tampon este greşită, în opinia lui Smith. În schimb, Ucraina ar putea fi abordată ca o naţiune care s-ar putea bucura de relaţii potenţial bune atât cu Rusia, cât şi cu Occidentul.

„Cam acesta ar fi obiectivul. (…) Atunci toţi s-ar bucura de securitate”, a declarat Smith, atrăgând apoi atenţia cu privire la civilii din Ucraina: ”Ei nu sunt acolo pentru a fi pioni în jocul de putere al altcuiva”.

Primarul oraşului Harkov din estul Ucrainei le cere locuitorilor să se adăpostească

Primarul oraşului Harkov din estul Ucrainei le-a cerut vineri locuitorilor să se adăpostească la metrou, în adăposturi anti-bombă şi în subsoluri, relatează Reuters.

Potrivit unui martor citat de agenţia britanică de presă, explozii puternice au fost auzite anterior în Harkov, în contextul în care au fost raportate atacuri cu rachetă şi alerte de raiduri aeriene în mai multe oraşe din Ucraina.

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Lavrov: Rusia, dispusă să discute cu Kievul numai după ce armata ucraineană va depune armele

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters şi AFP.

‘Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele’, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

Ucraina: UE pregăteşte ”de urgenţă” alte sancţiuni împotriva Moscovei, afirmă preşedintele Consiliului European

Uniunea Europeană pregăteşte de urgenţă noi sancţiuni împotriva Rusiei după ce a aprobat joi un al doilea pachet de măsuri, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a discutat la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„Al doilea val de sancţiuni cu consecinţe masive şi severe convenit ieri seară (joi – n.r.). Alte măsuri sunt în curs de pregătire urgentă”, a postat el pe Twitter.

Lavrov: Rusia vrea să-i ”elibereze pe ucraineni de opresiune”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i „elibereze” pe ucraineni „de opresiune”, lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere ucraineană, notează AFP.

„Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul”, a spus el în cursul unei întâlniri cu responsabili separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Kremlinul ia notă de disponibilitatea Kievului de a discuta, dar nu comentează în legătură cu posibile contacte între lideri

Kremlinul a transmis vineri că a luat notă de disponibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un potenţial statut neutru al Ucrainei, dar a precizat că nu poate spune nimic despre posibile discuţii între liderii celor două ţări, informează Reuters.

Spunând că Moscova va analiza oferta lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a adăugat că aşteptările Moscovei de la Kiev rămân neschimbate.

Rusia neagă că efectuează atacuri cu rachetă asupra Kievului (media ruse)

Rusia a negat că a efectuat vineri atacuri cu rachetă asupra Kievului, relatează agenţiile ruse de presă, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, după ce Ucraina a acuzat Moscova că atacă zone rezidenţiale din capitala sa, potrivit Reuters.

Aceeaşi sursă a mai declarat pentru media ruse că avionul doborât vineri dimineaţă deasupra Kievului era un avion de luptă ucrainean lovit din greşeală de forţele ucrainene.

Preşedintele ucrainean cere Uniunii Europene înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Uniunii Europene să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a o pedepsi pentru invazia sa în Ucraina, relatează AFP.

„Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de sancţiuni. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească. I-am spus aceasta” preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Zelenski pe Twitter.

Liderii Celor 27 de state membre ale UE au decis joi seara înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în sectoarele energetic, financiar şi transporturi, dar nu s-a mers până la excluderea acesteia din sistemul de schimburi bancare internaţionale Swift.

Kievul îndemnase ţările occidentale să ia această ultimă măsură, prezentată de experţi drept o „armă atomică” financiară, dar susceptibilă să-i afecteze şi pe actorii economici europeni.

China îşi reiterează opoziţia faţă de sancţiuni împotriva Rusiei

‘Aş dori să reiterez că sancţiunile nu au fost niciodată un mijloc eficient de a rezolva problemele’, a declarat vineri Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, scrie Agerpres.

‘Noi sperăm că părţile relevante îşi pot soluţiona problemele prin dialog şi negocieri’, a adăugat Wang.

Beijingul s-a pronunţat, înainte de lansarea invaziei ruse joi, împotriva unor posibile sancţiuni.

‘Începând din 2011, SUA au impus mai mult de 100 sancţiuni Rusiei. Au rezolvat aceste sancţiuni americane vreo problemă?’, a spus miercuri un alt purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Update 12:00 – Consilier prezidenţial ucrainean: Ucraina nu se teme să discute cu Rusia, inclusiv în privinţa statutului neutru

Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

„Dacă discuţiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că îşi doreşte discuţii, inclusiv în privinţa unui statut neutru, nu ne temen de asta”, a transmis el printr-un mesaj text.

„Putem vorbi şi despre asta”, a adăugat el.

„Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace”, a mai spus consilierul prezidenţial.

11:53 – Ucraina spune că Rusia mobilizează noi trupe din Belarus pentru a lua cu asalt Kievul

Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters.

„Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe”, a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.

Conform Statului Major, trupele ruse avansează spre Kiev din mai multe direcţii, în timp ce forţele ucrainene se luptă în jurul oraşului Mariupol, în sud, şi la Harkov, în nord-estul ţării.

În paralel, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, potrivit DPA.

„Sabotori” ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Apărării ucrainean le-a cerut localnicilor să pregătească cocteiluri Molotov şi să anunţe apariţia echipamentelor armatei ruse.

Totodată, potrivit Reuters, au fost raportate focuri de armă în cartierul guvernamental din Kiev, a relatat RIA, care cita Associated Press.

Update 11:30 Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev

Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, a anunţat vineri Ministerul Apărării ucrainean, informează dpa.

„Sabotori” ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook.

Momentan informaţia nu a putut fi confirmată oficial, notează dpa.

Ministerul Apărării ucrainean le-a cerut localnicilor să pregătească cocteiluri Molotov şi să anunţe apariţia echipamentelor armatei ruse.

Rezidenţii nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele, a mai transmis ministerul ucrainean.

Totodată, potrivit Reuters, au fost raportate focuri de armă în cartierul guvernamental din Kiev, a relatat RIA, care cita Associated Press.

Agenţia de presă britanică aminteşte că un oficial ucrainean a declarat că se aşteaptă ca Rusia să încerce să intre vineri în Kiev.

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a avertizat vineri cu privire la posibilitatea ca militari ruşi să pătrundă în cursul zilei în zone de la periferia Kievului, după ce trupele ruse s-au apropiat de capitala ucraineană în cadrul invaziei declanşate în urmă cu o zi împotriva Ucrainei, relatează EFE şi Ukrinform.

„Este posibilă ocuparea de către inamic a Vorzel şi a localităţilor adiacente”, a scris ea pe pagina sa oficială de Facebook.

Vorzel este o localitate din regiunea Kievului, situată la numai 35 kilometri de capitala ucraineană, de unde s-au auzit explozii puternice vineri dimineaţă, pe care consilierul ministrului de interne, Anton Gheraşcenko, le-a atribuit activităţii bateriilor antiaeriene care apără Kievul.

Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât un avion rusesc, care a căzut lângă o clădire de locuinţe din oraş, potrivit contului său de Facebook.

Joi, în prima zi a invaziei, trupele ruse au trecut punctul de frontieră Vilcia, în regiunea Kiev, la aproximativ 150 de kilometri de graniţa cu Belarus.

La scurt timp, ei au preluat controlul asupra aeroportului militar Hostomel, la 35 km de capitala ucraineană, unde au fost desantaţi 200 de paraşutişti ruşi, potrivit armatei, dar forţele armate ucrainene au reuşit să recucerească aeroportul, aşa cum a indicat joi seara consilierul prezidenţial Aleksei Arestovici şi a reiterat dimineaţă Comandamentul General al Forţelor armate ucrainene vineri dimineaţă pe pagina sa de Facebook.

Un alt grup tactic al Forţelor armate menţine controlul asupra aeroportului Hostomel, conform surselor ucrainene.

Preşedintele Zelenski lansează un apel către Formatul Bucureşti 9 de a ajuta Ucraina şi de a exercita presiuni împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli.

„Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

El a adăugat că Ucraina are nevoie de o coaliţie antirăzboi, scrie Agerpres.

Preşedinţii ţărilor participante la „Formatul Bucureşti 9” se întâlnesc, vineri, într-un summit extraordinar la Varşovia, pentru a aborda situaţia din Ucraina după invazia Rusiei asupra acestei ţări.

Planul final al lui Putin pentru Ucraina este împărţirea ţării în două state – media ucrainene

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urmări să împartă Ucraina în două, după deja cunoscutul model al Germaniei de Vest şi de Est sau al Coreei, de Nord şi de Sud, relatează vineri presa ucraineană.

Totodată, un alt obiectiv al operaţiunii militare declanşate cu o zi în urmă de Rusia împotriva Ucrainei este de a captura actuala conducere ucraineană şi, prin şantaj, de a o obliga să semneze acorduri de capitulare în condiţiile Rusiei, relatează vineri agenţia de presă Unian, citând serviciile secrete ucrainene.

Dacă autorităţile ucrainene vor reuşi să se evacueze, este posibil ca unul dintre politicienii marionetă ai Moscovei să preia conducerea guvernului, cu argumentul că guvernul anterior a dat bir cu fugiţii, notează Unian, făcând referire la planul scurs în presă de serviciile secrete ucrainene.

Serviciile secrete ucrainene au dezvăluit anterior un presupus plan pe care l-ar urmări Moscova, al cărei scop este „preluarea controlului asupra Kievului”, după cum a indicat o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru Zerkalo nedeli.

Prin intermediul unui efectiv de 2.000 de trupe speciale, forţele ruse ar urma să încerce să preia controlul asupra unuia din cele două aeroporturi din Kiev. În plus, alte 10.000 de trupe speciale ar urma să fie transportate în capitala ucraineană cu avioane Il-76, împreună cu vehicule blindate uşoare.

Sarcina trupelor de desant ar fi aceea de a bloca Kievul, infrastructura de comunicaţii, punctele de comandă şi control, capturarea şi aruncarea în aer a depozitelor de muniţii, semănarea pe cât posibil a panicii, crearea condiţiilor pentru o ieşire haotică a coloanelor de refugiaţi din Kiev, care vor bloca autostrăzi şi drumuri, ceea ce va complica deplasarea trupelor ucrainene pe arterele din Kiev.

Zelenski afirmă că forţele ruse vizează de asemenea zone civile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata rusă vizează zone civile la Kiev şi a salutat „eroismul” ucrainenilor în faţa invaziei ruse, dând asigurări totodată că soldaţii vor face „tot posibilul” pentru a apăra ţara, informează AFP.

„În această noapte, ei (ruşii – n.r.) au început să bombardeze cartiere civile. Asta ne aminteşte de (ofensiva nazistă din) 1941”, a spus Zelenski într-un video difuzat pe reţelele de socializare, pronunţând această frază în rusă pentru a le atrage atenţia cetăţenilor ruşi.

Autorităţile ruse „spune că zonele civile nu sunt ţinte, însă este încă una dintre minciunile lor. În realitate, ele nu fac nicio distincţie”, a adăugat el, în ucraineană.

„Ucrainenii dau dovadă de eroism”, a spus Zelenski. Declanşând invazia de joi, ruşii „au crezut că forţele noastre sunt obosite, însă nu suntem obosiţi”, a afirmat el.

„Toate forţele (ucrainene) vor face tot posibilul” pentru a apăra Ucraina, a subliniat şeful statului.

Rusia va trebui „să discute” cu Ucraina „mai devreme sau mai târziu” pentru a pune capăt luptelor, a mai declarat preşedintele ucrainean, în contextul în care capitala Kiev este vizată de bombardamente ruse.

„Rusia va trebui să discute cu noi mai devreme sau mai târziu. Să vorbească despre modul în care am putea pune capăt luptelor şi opri invazia. Cu cât această discuţie va începe mai repede, cu atât mai reduse vor fi pierderile pentru Rusia însăşi”, a declarat Zelenski.

El a mai atras atenţia că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente.

De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina.

Avion rusesc doborât deasupra Kievului

Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât vineri dimineaţă un avion rusesc, care a căzut lângă un imobil de locuinţe din oraş, a indicat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko, citat de EFE.

„Avionul inamic a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi a căzut lângă un imobil situat pe strada Koşiţa 7, cartierul Darniţk”, a indicat demnitarul ucrainean pe contul său Telegram.

După căderea avionului rusesc, o clădire rezidenţială cu nouă etaje a luat foc – de la etajul patru până la etajul nouă- a relatat în acelaşi timp portalul RBC.ua. La stingerea incendiului au fost mobilizate 11 echipaje de pompieri.

Încă dis-de-dimineaţă în capitala ucraineană s-au făcut auzite explozii puternice. Consilierul ministrului de interne Anton Gheraşcenko a declarat că sunt în acţiune bateriile antiaeriene care apără oraşul.

Autorităţile municipale i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să rămână în locuinţe. Şcolile şi grădiniţele au fost închise.

Armata ucraineană anunţă lupte grele la nord-vest de Kiev

Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA.

La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit „forţele inamice copleşitoare” la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat.

Pe lângă lupte, loviturile aeriene ruse au vizat mai multe oraşe.

Un reporter DPA a declarat că sirenele au răsunat din nou la Kiev, în timp ce atacul Rusiei a intrat în a doua zi. Administraţia oraşului a cerut tuturor cetăţenilor să găsească un adăpost sigur. Mulţi s-au ghemuit în staţiile de metrou din Kiev, un oraş de 2,8 milioane de locuitori.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, trupele ruse au atacat aeroportul din oraşul vestic Rivne (Rovno, istoric n.r.). Lupte au fost de asemenea raportate în Sumi, în nord-est, aproape de graniţa cu Rusia. Aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

Zelenski este „principala ţintă a agresiunii ruse” – Departamentul de Stat al SUA

„Preşedintele Zelenski reprezintă în multe feluri, chiar personifică, aspiraţiile şi ambiţiile democratice ale Ucrainei, ale poporului ucrainean. Prin urmare, desigur, el ar fi o ţintă principală pentru agresiunea rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price pentru CNN.

Price a adăugat că autorităţile americane spun de mai multe săptămâni că agenţii ruşi s-au infiltrat deja în Ucraina şi „operează în interiorul ţării”.

De la Kiev, Zelenski a făcut afirmaţii similare cu cele ale SUA.

„Avem informaţii că inamicul m-a declarat ţinta numărul unu, iar familia mea, ţinta numărul doi”, a spus el într-un mesaj video.

El a adăugat că au circulat informaţii false că ar fi părăsit Kievul. „Stau în capitală, stau cu poporul meu”, a declarat el.

Zelenski a precizat că nu are voie să spună exact unde se află.

Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, a doua zi după începerea invaziei ruse, transmite AFP. O rachetă a căzut peste un bloc din Kiev, informează DIGI 24.

„Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe contul său Telegram, scrie Agerpres.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de „tiruri de rachetă”, precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor „grupuri de sabotori ruşi” şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

Bilanţul morţilor a ajuns la 137 de persoane, spun autorităţile din Ucraina.

 Sirenele au răsunat la Lvov, în vestul Ucrainei (Reuters)

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov din vestul Ucrainei, informează Reuters, care citează martori oculari.

Ucraina: Atacul Rusiei vizează Kievul. Trupe ruseşti deja s-au infiltrat în Capitală

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că în Kiev s-au infiltrat trupe inamice, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina şi s-a apropiat de capitală, informează AFP.

„Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a afirmat preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe site-ul preşedinţiei ucrainene în care cere locuitorilor să fie vigilenţi şi să respecte interdicţia de circulaţie.

„Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, ia familia mea ţinta numărul 2.

În aceeaşi intervenţie video, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că Ucraina a fost „lăsată singură” în faţa armatei ruse.

„Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine este gata să ofere Ucrainei garanţia unei aderări la NATO? Toată lumea se teme”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Autorităţile militare ucrainene au anunţat joi seara că armata rusă a înaintat deja în Ucraina cu o mare parte din trupele sale, transmite vineri dpa.

Rusia îşi concentrează trupele în regiunile estice Harkov şi Doneţk, precum şi în sud, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Conform acestuia, obiectivul principal pare a fi impunerea unei blocade asupra capitalei Kiev.

Ruşii par, de asemenea, să plănuiască crearea unui coridor terestru din peninsula Crimeea către zonele separatiste din est şi regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova.

Oficialul militar a menţionat, de asemenea, că au loc lupte în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi că armata rusă a încercat să debarce 200 de soldaţi pe aerodromul Gostomel, situat la vest de Kiev, dar armata ucraineană a reuşit să oprească debarcarea contingentului principal.

Purtătorul de cuvânt a mai informat că sunt 60 de batalioane tactice din Rusia, unităţi de luptă extrem de flexibile şi rapide, formate din 600 până la 1.000 de soldaţi.

Surse ucrainene spun că armata Rusiei are pregătite pentru invazie aproximativ 90 de astfel de unităţi de luptă

Preşedintele Zelenski a semnat un decret de mobilizare generală a populaţiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a populaţiei ca urmare a invaziei începute de Rusia, transmite vineri AFP.

Potrivit decretului publicat joi pe site-ul preşedinţiei ucrainene, măsura îi vizează pe cei supuşi recrutării şi pe rezervişti şi se va aplica în termen de 90 de zile în toate regiunile Ucrainei.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijinul UE pentru o misiune ONU de menţinere a păcii în Ucraina într-un mesaj publicat pe canalul său Telegram, transmite vineri dpa.

Şeful statului ucrainean a repetat alte apeluri, cum ar fi excluderea Rusiei din reţeaua de plăţi SWIFT şi un embargo împotriva petrolului şi gazelor ruseşti.

„Ajutaţi armata cu arme şi muniţii, sprijiniţi o misiune de pace a ONU!” a scris Zelenski.

Ucraina are nevoie de garanţii juridice de securitate, o perspectivă europeană clară şi acţiuni rapide şi concrete.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit joi, în cadrul unui summit special, să impună Rusiei un pachet cuprinzător de sancţiuni.

Pentagonul estimează că Rusia urmăreşte să răstoarne guvernul de la Kiev

Executivul american consideră că Rusia intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev ca parte a atacului său asupra Ucrainei, informează Reuters.

„Este evaluarea noastră că (forţele ruse) au toată intenţia, practic, de a înlătura guvernul şi de a instala propria lor modalitate de guvernare, ceea ce ar explica aceste prime acţiuni spre Kiev”, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului.

Potrivit Pentagonului, armata ucraineană rezistă în faţa soldaţilor ruşi.