Război în Ucraina: Locuitorii părăsesc oraşul Mariupol, port strategic ameninţat de rebelii proruşi
Pe drumul care duce de la Mariupol la Doneţk, bastion al rebelilor proruşi situat la 110 km mai la nord, autobuzele erau pline, iar afişe pe care era scris cuvântul ‘copii’ au fost lipite pe parbrizul maşinilor.
Confruntat cu succesul contraofensivei lansate de rebelii proruşi în această săptămână la sud de Doneţk, Mariupol riscă să devină acum următoarea ţintă a insurgenţilor.
Oraş cu 460.000 de locuitori situat la malul Mării Azov, la 50 km de frontiera rusă, Mariupol este un punct strategic care, dacă ar fi controlat, ar permite legarea frontierei ruse de Crimeea, aflată sub controlul Moscovei din martie.
Semn prevestitor al ameninţării, guvernatorul pro-Kiev al regiunii Doneţk, Serghei Taruta, a făcut vineri apel la locuitorii acestui oraş să creeze un ‘batalion’ pentru a se apăra.
La 40 km mai la est, rebelii au capturat deja oraşul Novoazovsk, nu departe de frontieră. O locuitoare a explicat pentru AFP că rebelii proruşi au instalat un baraj în vestul oraşului, pe drumul spre Mariupol.
Oraşele Telmanove şi Komsomolske, situate în jurul Mariupolului, se aflau vineri sub controlul armatei ucrainene.
Mariupol a luat parte la referendumul de la 11 mai privind separarea de autorităţile de la Kiev în cadrul ‘Republicii Populare Doneţk’, autoproclamată de rebelii proruşi, însă rămâne sub controlul forţelor loialiste de luni de zile.
Confruntările de la Mariupol au provocat moartea a cel puţin 10 persoane la 9 mai, înainte de expulzarea rebelilor proruşi câteva zile mai târziu.
De atunci, Mariupol a devenit sediul administraţiei regiunii Doneţk, fiind subordonat puterii de Kiev, care a trebuit să părăsească Doneţkul, capitala regională, după venirea insurgenţilor.
Oraşul este inima industriei metalurgice ucrainene şi sediul celor mai mari uzine din acest sector în estul ţării.