Război în Ucraina: Merkel, Putin şi Poroşenko au decis măsuri concrete privind accesul OSCE

Economica.net
17 02. 2015
ucraina1_50836500_49839200

Aceste măsuri, care nu a fost detaliate, au fost convenite în cadrul unei discuţii telefonice purtate luni seara între cancelarul german şi cei doi şefi de stat.

‘Referitor la Debalţevo’, cei trei lideri ‘au convenit asupra unor măsuri concrete care să permită OSCE să monitorizeze situaţia din teren’, în timp ce acordul de la Minsk prevede începerea retragerii armelor grele începând cu marţi, 17 februarie, subliniază purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistiţiului nu a putut să ajungă la Debalţevo, din cauza ostilităţilor în desfăşurare, iar retragerea armamentului greu nu a început în cursul nopţii de luni spre marţi.

Responsabili ai guvernului de la Kiev şi rebelii proruşi se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care împiedică retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachetă şi artileriei grele de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Palatul Elysee indicase anterior că această problemă a fost în centrul unei convorbiri telefonice între preşedintele francez Francois Hollande, liderul rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel.

‘Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele ucrainean au făcut apel’ la omologul lor rus Vladimir Putin ‘să-şi exercite influenţa asupra separatiştilor’ proruşi ‘pentru ca ei să înceteze focul’, a adăugat purtătorul de cuvânt menţionat.

‘Acţiunile agresive ale Rusiei şi declaraţiile separatiştilor proruşi sprijiniţi de Moscova pun în pericol armistiţiul intrat în vigoare recent şi retragerea planificată a armamentului greu’, menţionează la rândul său, într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA, citat luni seara de RIA Novosti.

Misiunea OSCE în estul Ucrainei a indicat luni că armistiţiul este în general respectat, cu excepţia unor atacuri separate, referindu-se la o serie de incidente produse în Lugansk, Doneţk, Severodoneţk şi Debalţevo.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează la Debalţevo, unde separatiştii susţin că au încercuit armata ucraineană (peste 6.000 de militari), în timp ce Statul Major ucrainean infirmă aceste date şi susţine că trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenţi.

Unităţile ucrainene au respins luni oferta separatiştilor de a părăsi Debalţevo printr-un ‘coridor’ special.

‘Conform acordurilor de la Minsk, Debalţevo (nod de comunicaţii strategic) este al nostru. Noi de aici nu vom pleca’, a declarat pentru Reuters Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene.

‘Un ordin privind retragerea din Debalţevo nu a venit. Acest oraş rămâne sub controlul forţelor militare ucrainene’, a adăugat luni seara Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare. Între timp, separatiştii au anunţat că nouă militari ucraineni, încercuiţi la Debalţevo, s-au predat insurgenţilor. Doi dintre ei sunt grav răniţi şi le-a fost acordat ajutorul necesar.