Război în Ucraina: Pentagonul se teme de creşterea numărului victimelor în rândul civililor
„Anticipăm o utilizare sporită a artileriei când se vor apropia de centrele urbane şi vor încerca să le încercuiască”, a declarat presei acest responsabil care a solicitat anonimatul.
„Este tipic unui asediu: când vrei să încercuieşti un centru urban şi să-l subjugi, să-l forţezi să capituleze, artileria devine o armă foarte utilă”, a explicat el.
Dar „ceea ce ne îngrijorează este că, devenind mai agresivi, ei devin mai puţin precişi şi mai puţin selectivi” în loviturile lor de artilerie, a adăugat el.
Aproximativ 82% din armata rusă desfăşurată de săptămâni la frontierele ţării este acum angajată în Ucraina, a indicat responsabilul.
Cu toate acestea, nu a existat „o mişcare notabilă” a forţelor ruse către Kiev sau Harkov în comparaţie cu ultimele două sau trei zile, a spus el, subliniind că oraşul Herson (sud), unde forţele ruse au pretins miercuri „controlul total” al acestuia, de fapt, rămâne un oraş „foarte contestat”.
În plus, soldaţii ruşi încă nu deţin controlul spaţiului aerian ucrainean şi continuă să aibă probleme logistice, în special lipsă de combustibil şi de alimente.
„Sunt în întârziere cu planurile lor”, a continuat el. Dar „au încă o forţă de luptă uriaşă la dispoziţie şi îşi vor depăşi dificultăţile”, a spus responsabilul american.
Statele Unite continuă să ofere asistenţă militară Ucrainei, ultima livrare fiind în urmă cu mai puţin de 24 de ore, a menţionat el.