“ANRE îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor transparenţei, obiectivităţii, proporţionalităţii, imparţialităţii, neutralităţii în relaţia cu operatorii economici însă numărul ridicat de controale desfăşurate la producătorul Hidroelectrica este de natură a perturba activitatera producătorului şi discriminării acestuia faţă de alţi producători de energie”, arată compania într-un material care urmează să fie supus atenţiei acţionarilor în şedinţa AGA de luna viitoare.
Conducerea Hidroelectrica arată aceste lucruri în solicitarea sa de a i se permite să contracteze servicii ale unor avocaţi specializaţi în energie, pentru a se putea judeca cu ANRE. Hidroelectrica este companie deţinută în proporţie de 80% de stat, şi trebuie să respecte regulile stabilite de stat în legislaţia referitoare la reducerea cheltuielilor şi, de aceea, are nevoie de aprobarea acţionarilor pentru a contracta servicii juridice externe.
“În lipsa aprobării acţionarilor de a contracta serviciile unor avocaţi specializaţi în energie, pieţe de energie şi contencios administrativ, Hidroelectrica nu va putea răspunde obiectiv apărărilor Autorităţii iar şansele ca litigiile să fie soluţionate în favoarea societăţii vor fi diminuate considerabil” se arată în solicitarea Hidroelectrica.
“Solicitarea de achiziţie a serviciilor juridice cu obiectul descris mai sus s-a realizat având în vedere creşterea rapidă şi într-un mod neprevăzut al numărului de litigii în care părţi sunt ANRE şi SPEEH Hidroelectrica SA, litigii generate de concluziile Autorităţii luate în urma controalelor multiple la producătorul de energie, concluzii interpretabile din punct de vedere al temeiniciei şi legalităţii acestora.
Compania dă şi câteva exemple de litigii pe care le are cu reglementatorul, atât pe partea de concluzii ale controalelor, cât şi pe reglementare. Într-unul dintre ele, ANRE a acuzat Hidroelectrica de faptul că a perturbat grav piaţa de energe pentru că nu a ofertat pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal toată energia disponibilă, fapt care a condus la deficit şi creşterea preţului spot. În altul, ANRE acuză că societatea nu ar dispunde de personal calificat suficient, adică electricieni autorizaţi ANRE, la sucursale Porţile de Fier şi Sebeş şi că nu menţine structura de personal pe toată durata de valabilitate a licenţei. În altul, Hidroelectrica acuză ANRE că nu a respectat propria sa metodologie şi nu a recunoscut costurile companiei cu serviciile de sistem iar compania se judecă pentru anularea deciziilor preşedintelui ANRE.
Investigată şi de Consiliul Concurenţei
În septembrie, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o investigaţie având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă, în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare.
În acest context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a declarat că, până acum, furnizorii au fost cei care au suportat aceste pierderi, însă consumatorii ar fi avut şi ei de suferit dacă practica ar fi continuat.
„Piaţa de Echilibrare nu este o piaţă voluntară. Producătorii de energie vând pe această piaţă la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), atunci când sunt dezechilibre în sistem. Vă aduc aminte că, în perioada ianuarie-februarie-martie 2017, pe piaţă era un deficit evident de energie, în timp ce exportul era foarte mare. Mai exact, traderii, furnizori, se plângeau de un preţ mare, dar pe de altă parte notificau în dezechilibru, adică ei contractaseră energia pe care nu o aveau şi acum mergeau să cumpere energie de pe Piaţa de Echilibrare, la un preţ mai mare”, a răspus atunci directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea.
Cu aceeaşi ocazie, el s-a plâns de numărul mare de controale la care este supusă compania.
În ultima vreme suntem paralizaţi de controale, avem controale de la toţi: de la Curtea de Conturi, de la ANAF, de la Consiliul Concurenţei, de la ANRE. Poate că este o coincidenţă că au venit toţi în acelaşi timp. Suntem acuzaţi ba că vindem prea ieftin, ba prea scump…”, a spus şeful Hidroelectrica.
Întrebat dacă, în opinia sa, aceste controale arată că Hidroelectrica este ţinta unor atacuri, el a spus: „Daţi-mi voie să nu răspund, dar poate va veni o zi când vom vorbi despre asta”.
Hidroectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, alături de Complexul Energetic Oltenia, într-un an normal din punct de vedere climatologic. Compania deţinută de stat în proporţie de 80%, este şi una dintre cele mai profitabile companii din România.
Hidroelectrica a anunţat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 962 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Marja EBITDA a ajuns la 73% din venituri.
Profitul net aferent primelor şase luni ale acestui an este cu 34% mai mare decât cel aferent primelor şase luni din 2017, potrivit datelor prezentate de companie. Cifra de afaceri a crescut şi ea, cu 17%, până la 1,99 miliarde de lei, în primul semestru al anului.
Hidroelectrica a raportat o producţie în creştere cu 20%, faţă de intervalul similar din 2017, până la 9,17 TW. De asemenea, din punct de vedere al puterii instalate, compania a înregistrat 6.444 MW, în S1 2018.