Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac și a răspuns acuzelor formulate de dimineață de Confederația Operatorilor și Transporatorilor Autorizați din România (COTAR), care susținea că statul le permite firmelor de asigurări să se declare pe pierdere, în timp ce ele au rămas cu un surplus de peste 80%, pe care în bună măsură îl transferă în afara țării.
Nu este prima dată când cele două organizații patronale se contreaza, acuzându-se una pe cealaltă că nu-și îndeplinesc obligațiile contractuale (COTAR) și că vântură minciuni în spațiul public (UNSAR).
Acuzele COTAR
Luni dimineață, COTAR a trimis un memoriu către Guvern și Parlament, în care acuză societățile de aigurări că în trimestrul III al anului 2020 (ultima raportare transmisă de ASF) au fost avizate 86.429 de dosare de daună, dintre care asigurătorii au achitat 40.584, rămânând alte 44.735 (51,76% din totalul dosarelor avizate) neachitate. Termenul legal de plată este de 10 zile, iar perioada de transmitere a raportărilor către ASF este de 45 de zile, termen suficient că asigurătorii să achite toate dosarele de daună în termenul legal. Asta înseamnă că asigurătorii au achitat, în mod real, sub 50% din totalul dosarelor de daună în termenul legal. Nu trebuie uitat faptul că aproape 80% din piața RCA din România este deținută de două societăți, acestea fiind și cele sancționate de ASF, în anii precedenți, pentru neachitarea la timp a daunelor.
COTAR mai susține și că o variantă mai simplă de calcul relevă faptul că cele aproape 100.000 de dosare de daună avizate în 2020, mai puține față de aceeași perioadă de raportare a anului 2019, au generat plăți de daune mai mici cu 553 de milioane de lei (aproximativ 115 milioane de euro). Pe cale de consecință, 80% din această sumă a rămas în buzunarele celor două societăți de asigurare care dețin această cotă de piață. În mod paradoxal, acest lucru nu a dus la îmbunătățirea conduitei celor două companii în privința plății daunelor ci, din contră, asigurătorii au inventat noi pretexte pentru a refuză să-și exercite obligațiile de plată. Companiile la care se referă COTAR sunt Euroins și City Insurance, cele două dominând net piața polițelor RCA.
Transportatorii susțin că prețul RCA a crescut în ultimele luni, deși a scăzut semnificativ numărului de accidente, pentru că statul le permite asigurătorilor să facă asta. În plus, din banii strânși de societățile de asigurări, din polițele RCA, o mică parte se alocă pentru plata daunelor, iar restul de bani pleacă din țară, prin dosarul prețurilor de transfer (contracte de reasigurare fictive, contracte de consultant, contracte de prestări servicii IT etc), mai reclamă transporatorii.
Memoriul a fost transmis către ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital, respectiv Comisiei economice, industrii și servicii ale Senatului, precum și Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, respectiv Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților.
Răspunsul UNSAR
Nu au trecut decât câteva ore și asociația asigurătorilor a venit cu o replică pe măsură. Fără să dea numele asociației transportatorilor la care face referire, UNSAR a transmis prin intermediul unui comunicat o dezmințire categorică cu privire la datele false care sunt vanturate în spațiul public cu privire la firmele de asigurări.
„Ca urmare a unui nou val de informații false și denigratoare lansate în spațiul public de o organizație patronală care reprezintă interesele unei părți a patronilor de firme de transport rutier, fără competențe în domeniul serviciilor financiare, UNSAR vine cu o serie de clarificări absolut necesare, menite a contribui la bună informare a publicului. Astfel, industria de asigurări, una puternic reglementată și cu o contribuție importantă în economie, atrage atenția asupra faptului că fenomenul fake news riscă să ia amploare și pe zona serviciilor financiare”, se specifică în comuniatul UNSAR.
Asociația susține că a atras public și constant atenția în ultimul an asupra dezinformarilor distribuite de COTAR (fără să-i pomenească numele), dezinformări care se suprapun contextului pandemiei de COVID-19 și care pot afecta suplimentar și în mod nejustificat încrederea clienților și stabilitatea economiei românești.
După această introducere vitriolantă, UNSAR prezintă în mai multe puncte argumentele prin care încearcă să demonteze acuzele pe care le-a adus firmelor de asigurări confederația transportatorilor. Acestea sunt:
• Conform cifrelor date publicității de către ASF, dauna medie aferentă asigurărilor RCA a fost de 8.886 de lei și NU de 5.532 de lei, așa cum fals se arată în materialul transmis mass-media de patronatul menționat anterior. Având în vedere că majoritatea calculelor pleacă de la această cifra eronată, este evidență și „corectitudinea” concluziilor ce sunt prezentate publicului larg. Spre exemplu, doar din utilizarea corectă a daunei medii plătite, ar rezultă că volumul de despăgubiri ar fi cu 1 miliard de lei mai mare.
• În același material se menționează că „prețul RCA a crescut, deși a scăzut semnificativ numărul de accidente de circulație”. În realitate, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie RCA a înregistrat o diminuare cu aproximativ 1%, în timp ce dauna medie a crescut cu 6%. Mai mult, același raport al ASF arată că, în perioada T3 2016 – T3 2020, prima medie RCA s-a redus cu 23%, în timp ce dauna medie a crescut cu 26%.
• În plus: din păcate, în primele nouă luni ale anului 2020, rata daunei aferentă segmentului RCA (unul dintre cei mai importanți indicatori ai industriei de asigurări) a crescut cu peste 4 puncte procentuale față de aceeași perioada din 2019, până la 84,61% – arată tot datele ASF. Totodată, în ciuda stării de urgență / alertă, în primele nouă luni ale anului 2020, un alt indicator specific activității de asigurare, rata combinată pe segmentul RCA, a atins valoarea supraunitară de 113,3% în contextul în care rată cheltuielilor de achiziție și administrare a scăzut cu 2,74 p.p., ceea ce reflectă eforturile asigurătorilor pentru reducerea cheltuielilor, în beneficiul consumatorilor (ex. îmbunătățire fluxuri, procese, digitalizare etc.). Simplificat, rata combinată reflectă raportul dintre despăgubirile plătite plus rezervele de dauna și alte costuri, pe de o parte, și primele brute subscrise, pe de altă parte. Un nivel de peste 100% al acestui indicator reflectă faptul că, în general, asigurătorii plătesc mai mult decât încasează, ceea ce pune presiune asupra pieței de asigurări RCA.
Așadar, afirmații populiste și vădit răuvoitoare de tipul “industria de asigurări a prosperat în pandemie” sunt infirmate de cifre.
• Tot în materialul citat se menționează că “mai puțîn de jumătate din dosarele de daună sunt achitate în termenul legal”. În realitate, în trimestrul trei al anului 2020, conform ASF, au fost avizate 86.429 dosare aferente asigurărilor RCA, dintre care 40.584 de dosare au fost deja achitate, 813 dosare (1,82%) sunt pe rolul instanțelor de judecată, iar restul de 43.922 de dosare sunt dosare incomplete: dosare cu regrese (unde nu sunt afectați consumatorii, căci sunt dosare în care sunt implicați doi asigurători) sau dosare cu vătămări corporale (care presupun o procedura legală mai îndelungată cu implicarea organelor competențe ale statului etc.).
• În orice caz, în contextul pandemiei de coronavirus, numărul de dosare avizate în trimestrul III al anului 2020 a fost cu doar 7,4% mai mic față de perioada similară din 2019, când au fost avizate 93.392 dosare.
• Într-un mod absolut surprinzător, această organizație patronală fără legătură cu piețele financiare face referire și la modul în care se determina profitabilitatea activității de asigurare, pornind în mod eronat de la premisa că diferența dintre primele brute subscrise și despăgubirile plătite reprezintă câștigul unei companii de asigurări.
În realitate, din primele pe care le subscriu, în afară de despăgubirile pe care le plătesc, companiile de asigurări sunt obligate prin lege să constituie rezerve de dauna, să încheie contracte de reasigurare (și acestea tot obligație legală), să acopere costurile de administrare și de achiziție specifice, contribuții la mai multe fonduri prevăzute de legislația specifică domeniului, și să plătească, așa cum este și firesc, taxe și impozite specifice unor societăți comerciale.
• Potrivit celor mai recente date ale ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, industria de asigurări a plătit în fiecare zi din primele 9 luni ale anului 2020, numai în baza polițelor RCA, despăgubiri de aproape 1,8 mil. EUR, în timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane contracte RCA, respectiv 4,7 milioane polițe exprimate în unități anuale.
• Declarațiile repetate ale patronatului privind “dosarul prețurilor de transfer”, care fac referire la întreagă industrie de asigurări, subliniază încă o dată faptul că acesta nu înțelege sau se face că nu înțelege că asigurările reprezintă unul dintre cele mai puternic reglementate domenii: industria beneficiază de un cadru de guvernanță strict, companiile sunt auditate conform prevederilor legale în materie și plătesc impozite și taxe pentru care sunt atent verificate de instituțiile abilitate.