„Nu cred că vreo schimbare în guvern poate influenţa relaţiile noastre cu partenerii noştri”, a afirmat ministrul la o conferinţă de presă comună la Kiev cu omologul său portughez, scrie Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că are în vedere o „resetare” care va presupune înlocuirea unor înalţi oficiali şi care nu se va limita la sfera militară; sunt speculaţii intense că urmează să fie pus pe liber comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, aminteşte Reuters.
Şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat marţi că Zelenski are dreptul constituţional de a-l demite pe şeful armatei, în cazul în care consideră adecvat acest lucru. O remaniere nu va fi un semn de divizare în ce priveşte efortul de război al Ucrainei, a explicat el.
„Putem avea discuţii despre tactici în interiorul echipei, dar suntem uniţi în jurul obiectivului nostru strategic care este înfrângerea Rusiei în Ucraina şi restabilirea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Şi nu există niciun fel de discuţii în privinţa acestui obiectiv strategic”, a insistat Kuleba.
Zalujnîi este văzut ca un erou de mulţi în Ucraina, după ce trupele sale au apărat cu succes Kievul împotriva forţelor Moscovei la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei cu aproape doi ani în urmă.
După ce în mass-media s-au înmulţit relatările despre intenţia preşedintelui Zelenski de a-l înlocui pe generalul Zalujnîi, şeful statului a confirmat această intenţie într-un interviu difuzat duminică de postul italian RAI.
Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi ar fi fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.