Război Ucraina – Rusia a lansat rachete de croazieră şi hipersonice în sudul Ucrainei. Australia interzice exportul de alumină şi bauxită în Rusia – LIVE TEXT ziua 25

Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, transmite dpa. Moscova a acuzat Kievul sâmbătă seara că plănuieşte să însceneze un atac asupra unor facilităţi ce găzduiesc diplomaţi occidentali în Lvov, oraş din vestul Ucrainei. Australia interzice exportul de alumină şi bauxită în Rusia şi suplimentează ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina.
AGERPRES - Dum, 20 mart. 2022, 08:31
Război Ucraina – Rusia a lansat rachete de croazieră şi hipersonice în sudul Ucrainei. Australia interzice exportul de alumină şi bauxită în Rusia – LIVE TEXT ziua 25
Zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului ‘devastator’ purtat de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP.

‘Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate’, a scris Grandi pe Twitter.

Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3,3 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului, iar alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.

”Oamenii continuă să fugă întrucât se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri”, a declarat sâmbătă Filippo Grandi.

Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi au interdicţie de a ieşi din ţară.

Turcia afirmă că Rusia şi Ucraina îşi apropie poziţiile pe subiecte ‘critice’

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă, într-un interviu publicat duminică, că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte ‘critice’, el exprimându-şi speranţa într-o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute până acum, informează Reuters.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cel ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în această lună în Antalia (Turcia), pentru o discuţie la care a fost prezent şi Mevlut Cavusoglu, dar care nu a produs rezultate concrete.

Însă Cavusoglu, care s-a deplasat de asemenea în Rusia şi Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni separat cu Lavrov şi Kuleba, afirmă, într-un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet, că a existat ‘o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice’.

‘Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale’, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, vorbind la televiziunea Al Jazeera, a afirmat că cele două părţi îşi apropie poziţiile în patru probleme cheie: cererea Rusiei ca Ucraina să renunţe la aspiraţia de aderare la NATO, demilitarizarea Ucrainei, ‘denazificarea’ la care se referă Rusia, şi protejarea limbii ruse în Ucraina.

Kievul şi Moscova au vorbit despre unele progrese la negocierile de săptămâna trecută spre o formulă politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, în condiţiile în care ţara ar rămâne în afara NATO, deşi părţile s-au acuzat reciproc de tărăgănarea discuţiilor.

Potrivit lui Kalin, o încetare permanentă a focului nu poate veni decât în urma unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Kalin a spus însă că Putin simte că poziţiile în privinţa ‘subiectelor strategice’ Donbas şi Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o astfel de întâlnire.

Rusia anunţă că a lansat rachete de croazieră şi hipersonice împotriva unor ţinte în sudul Ucrainei

Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmit AFP şi Reuters.

‘O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii’, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Acesta afirmă că lovitura s-a produs în regiunea Nikolaev şi că ţinta distrusă era ‘principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene’ desfăşurate în sudul ţării.

‘Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă’, a mai afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov.

Tot duminică, Ministerul Apărării a anunţat că ‘rachete de mare precizie’ au lovit un centru de antrenament al forţelor speciale ucrainene în regiune Jitomir, la 150 km vest de Kiev.

‘Mai mult de 100 de membri ai forţelor speciale (ucrainene) şi mercenari străini au fost ucişi’, a indicat ministerul rus.Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video sâmbătă seara.”Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedinte Zelenski, citat de ziarul Ukraîinska Pravda.
Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei – Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament.

Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

Preşedintele Zelenski a spus că ministerul justiţiei din Ucraina a primit ordin să pună în aplicare decizia Consiliului.

Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale, transmite dpa.

Printre morţi se numără 14 copii, au declarat autorităţile judiciare.

Oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, asediat de trupele ruse, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de începerea războiului.

Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara, a informat agenţia de presă UNIAN.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Moscova a acuzat Kievul sâmbătă seara că plănuieşte să însceneze un atac asupra unor facilităţi ce găzduiesc diplomaţi occidentali în Lvov, oraş din vestul Ucrainei, transmite dpa.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut că liderii ucraineni intenţionează să prezinte atacuri asupra unor facilităţi diplomatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări occidentale ca „atac ţintit al forţelor armate ruse”.
Acest lucru ar pune presiune asupra NATO pentru a furniza mai multe livrări de arme şi pentru a conveni asupra unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Ulterior, Moscova a mai spus că Kievul plănuieşte atacuri chimice asupra civililor din regiunile Sumî şi Mikolaiv.

Nu au fost furnizate dovezi care să susţină aceste afirmaţii.

Ucraina acuză în mod repetat Rusia că răspândeşte dezinformări despre presupuse provocări pentru a-şi justifica, de fapt, propriile atacuri.

Mai multe ţări occidentale şi-au mutat personalul diplomatic din Kiev la Lvov, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie. La mai bine de trei săptămâni de la declanşarea războiului, mai multe ţări continuă să păstreze diplomaţi la Lvov, inclusiv Franţa.

Australia interzice exportul de alumină şi bauxită în Rusia şi suplimentează ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina

Australia a adoptat duminică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, interzicând cu efect imediat exporturile de alumină şi bauxită, şi s-a angajat să suplimenteze ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina, transmite AFP.

Producţia de aluminiu a Rusiei depinde în proporţie de 20% de alumina importată din Australia.

Anunţul intervine la câteva zile după decizia Canberrei de a-l sancţiona pe oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal, care deţine o participaţie la compania australiană Queensland Alumina Limited.

Aceasta din urmă, deţinută de Rusal şi de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, a promis să rupă toate legăturile comerciale cu Rusia.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a mai declarat că guvernul său cooperează cu aliaţii săi pentru ‘a pune presiune maximă asupra regimului lui Putin pentru a se retrage din Ucraina’.

Morrison a precizat că Australia a impus 476 sancţiuni împotriva unor persoane şi instituţii ruse de la declanşarea invaziei în Ucraina.

Prim-ministrul a mai anunţat că Australia va dona 70.000 tone de cărbune Ucrainei, la cererea acesteia. ‘Înţelegem că ele pot alimenta până la un milion de locuinţe’, a explicat Morrison.

În plus, Canberra va acorda Kievului 30 milioane de dolari australieni (20 milioane de euro) în plus ca ajutor umanitar şi 21 milioane de dolari australieni drept asistenţă militară suplimentară, constând mai ales în muniţii şi veste antiglonţ.

Tot potrivit lui Morrison, guvernul său a aprobat în ultimele săptămâni aproape 5.000 de vize umanitare pe 3 ani unor refugiaţi ucraineni, care vor putea lucra, studia şi avea accesul la sistemul de sănătate din Australia.

Japonia şi India cer încetarea imediată a violenţei în Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida şi omologul său indian Narendra Modi au cerut sâmbătă încetarea imediată a violenţelor din Ucraina după invazia rusă, informează dpa.

Într-o declaraţie comună emisă după discuţiile la nivel înalt de la New Delhi, Kishida şi Modi au subliniat importanţa siguranţei şi a securităţii instalaţiilor nucleare din Ucraina şi s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda criza umanitară din ţara devastată de război.

Cei doi premieri au cerut „încetarea imediată a violenţei şi au remarcat că nu există altă opţiune decât calea dialogului şi a diplomaţiei pentru soluţionarea conflictului”, a declarat reporterilor secretarul de externe indian, Harsh Vardhan Shringla, citind din document.

Anterior, Kishida, a declarat, alături de Modi, că orice schimbare a status quo-ului prin forţă nu ar trebui permisă în nicio regiune.

„Atât eu, cât şi premierul Modi am confirmat că avem nevoie de o soluţionare paşnică, pe baza dreptului internaţional. … Japonia împreună cu India vor continua să încerce să pună capăt războiului şi să continue să ofere sprijin Ucrainei şi ţărilor vecine”, a spus el.

India şi Japonia, alături de Statele Unite şi Australia, fac parte din Quad (Dialogul cvadrilateral de securitatea), care este văzut ca un bastion regional împotriva asertivităţii tot mai mari a Chinei.

India, care a avut în mod tradiţional legături puternice cu Moscova, este singurul membru al Quad care nu a condamnat invazia şi s-a abţinut de la votul împotriva Rusiei la ONU.

Premierul Kishida, aflat în India în prima sa vizită bilaterală de la numirea sa ca prim-ministru, a anunţat, de asemenea, o investiţie de 42 de miliarde de dolari în India în următorii cinci ani. Duminică urmează să îşi încheie vizita de două zile în India şi va călători în Cambodgia.

Poziţia Chinei în problema Ucrainei este obiectivă şi corectă, iar timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei, a declarat ministrul de externe Wang Yi, transmite Reuters şi Xinhua.

‘China nu accepta niciodată nicio coerciţie sau presiune externă şi se opune oricăror acuzaţii nefondate şi suspiciuni la adresa sa’, le-a declarat Wang reporterilor sâmbătă, potrivit unui comunicat difuzat duminică de ministerul său.

Afirmaţiile lui Wang au survenit după ce preşedintele american Joe Biden l-a prevenit vineri pe omologul său chinez Xi Jinping asupra ‘consecinţelor’ în cazul în care Beijingul ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina.

În cursul videoconferinţei, Xi i-a spus lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând, şi a făcut apel la statele NATO să aibă un dialog cu Moscova.

Potrivit lui Wang, mesajul cel mai important transmis de preşedintele Xi este acela că Beijingul a susţinut întotdeauna menţinerea păcii globale.

‘Noi am fost întotdeauna pentru menţinerea păcii şi împotriva războiului’, a insistat el, reiterând că Beijingul va face judecăţi independente.

‘Poziţia Chinei este obiectivă şi corectă şi aliniată cu dorinţele majorităţii statelor. Timpul va dovedi că declaraţiile Chinei se află de partea justă a istoriei’, a spus Wang.

El a precizat că, în recenta discuţie Xi-Biden, China a propus la criza din Ucraina o soluţie ce cuprinde două aspecte principale.

Prioritatea, a spus el, este ca toate părţile să insiste pentru dialog şi negocieri între părţile implicate, să înceteze cât mai curând ostilităţile, să evite victimele civile şi să prevină o criză umanitară.

O soluţie durabilă rezidă în respingerea mentalităţii Războiului Rece, reţinerea de la confruntarea de bloc şi construirea unei arhitecturi regionale de securitate echilibrate şi sustenabile pentru realizarea păcii pe termen lung în Europa, a adăugat Wang, citat de Xinhua.

Tot sâmbătă, ministrul adjunct de externe Le Yucheng a afirmat că sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt tot mai ‘scandaloase’.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...