Războiul comercial escaladează. Cum facem să nu devenim victime?
Bursa din New York a picat miercuri la anunțul că economia Germaniei se îndreaptă către recesiune ca urmare a acestui război. Dow Jones a scăzut cu peste 3%, adică a suferit cea mai mare pierdere din octombrie 2018. Investitorii americani trimit un semnal puternic pe piețele de capital si sunt pesimiști față de perspectiva economiei americane.
De unde a pornit totul?
În martie 2018, SUA a publicat un raport în care acuza China că a utilizat practici nepermise legate de tehnologie, proprietate intelectuală și inovare în relațiile comerciale. O lună mai târziu, Washingtonul anunța primele tarife de 25% impuse pe bunuri chinezești în valoare de 50 miliarde de dolari. China a răspuns și a impus la rândul său tarife de 25% pe bunuri americane în valoare tot de 50 miliarde de dolari. În următorul an, tarife pe diverse bunuri sunt impuse în mod constant si de către o țară si de către alta. Trump a mai anunțat o nouă tranșă de tarife asupra Chinei în valoare de 300 miliarde de dolari care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2019.
Războiul comercial nu are loc doar între SUA și China. Din păcate, el se duce pe mai multe fronturi. Trump a mai impus tarife si pe aluminiul și oțelul importat din UE și amenință că va impune taxe vamale și pe automobilele importate din Europa.
Cum ne poate afecta pe noi acest război?
Războiul ne poate afecta, în primul rând, prin intermediul actorilor principali, SUA și China. Într-un studiu publicat duminică de cunoscuta bancă Goldman Sachs, prognoza de creștere a economiei americane pentru trimestrul 4 scade la 1,8% și crește riscul de recesiune ca urmare a escaladării războiului comercial. Conform ultimelor date, creșterea producției manufacturiere a Chinei a încetinit în iulie la cel mai mic nivel din 17 ani. La finalul trimestrului trecut, China a avut cea mai mică creștere economică trimestrială din 1992. Economia Chinei probabil va încetini cu 0,3pp in 2020, conform UBS, o bancă elvețiană.
Cum ne afectează pe noi evoluția negativă a acestor economii? SUA reprezintă a doua cea mai mare destinație non-UE pentru exporturile romanești, după Turcia. Exporturile în SUA reprezintă 2% din toate exporturile românești, conform ultimelor date de la INS. China reprezintă a șasea cea mai mare destinație non-UE pentru bunurile românești. 1% din totalul exporturilor se duc în această țară. Dacă economiile acestor țări nu merg bine, scade si cererea pentru produsele românești și exporturile noastre se reduc. Asta poate duce la pierderea unor locuri de muncă în sectoarele exportatoare, reducerea unor investiții în aceste industrii și o creștere economică mai redusă pentru România.
SUA este al doilea cel mai mare investitor non-UE în România, cu investiții în valoare de 1,1 miliarde de euro în 2017. Și investițiile americane în România se vor reduce, dacă economia SUA are de suferit.
Războiul ne mai poate afecta și indirect prin țări terțe afectate la rândul lor de tarifele impuse de Washington și Beijing. Germania este al treilea cel mai mare exportator din lume după China și SUA și este afectată serios de acest război. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerțului bilateral ajungând la 230 miliarde de dolari în 2017, conform datelor oficiale. Conform unui studiu recent al EY, China nu a făcut achiziții în Germania în primul semestru al acestui an și a investit doar 505 milioane de dolari în companiile germane. Prin urmare, nu este surprinzător că cifrele publicate miercuri de guvernul de la Berlin arată că economia germană s-a contractat in trimestrul 2.
Problema este că Germania este destinația numărul 1 a exporturilor romanești și al doilea cel mai mare investitor străin în România, după Olanda. Problemele economiei germane ne vor afecta și pe noi prin investiții reduse și exporturi mai mici în această țară.
Daca Trump va impune taxe vamale pe automobilele importate din UE, așa cum amenință de ceva timp, avem un al treilea canal de propagare în România a problemelor create de acest război comercial. În acest caz, suntem puternic afectați pentru că facem parte din lanțul de producție. Germania importă de la noi componente pentru automobile pe care le exportă. Dacă exporturile lor de automobile se reduc din cauza tarifelor americane, atunci și industria noastră manufacturieră are de suferit.
Ce este de făcut?
Creșterea economică va încetini și la noi si e bine să ne pregătim pentru zile negre. Pentru asta, trebuie să stopam “dezmățul” bugetar care a dus la un deficit de 1,94% după doar 6 luni. Guvernul trebuie sa fie mult mai chibzuit cu cheltuielile publice ca atunci când vine criza, să aibă de unde să ofere stimulente fiscale ca economia românească să nu fie lovită foarte tare. Guvernul e azi în pericol să depășească deficitul de 3% si asta într-o perioadă de creștere economică de 4,6%. De unde va lua banii când economia va încetini și mai scad și veniturile bugetare pentru că oamenii nu mai au salarii sau profituri din care să plătească taxe la stat?
Rahm Emanuel, fost primar la orașului Chicago și fost șef de cabinet al Președintelui Obama spunea să nu trebuie să irosești niciodată o criză pentru că aceasta reprezintă întotdeauna o oportunitate. Războiul comercial ar putea fi criza care să determine guvernul să se gândească serios la modul în care încurajează exporturile românești. Să facă o strategie și să prioritizeze ce sectoare exportatoare trebuie sprijinite de către statul român. Ar trebui să se uite ce bunuri nu mai pot cumpăra americanii de la chinezi pentru că sunt prea scumpe din cauza tarifelor și să vadă dacă poate încuraja sectoarele relevante din România să exporte în SUA în locul Chinei. Sau poate să exporte în China în locul americanilor, dacă chinezii nu mai cumpără produse americane pe care s-au impus tarife.
Nicio situație nu e fără iesire. Însă nu e de ajuns doar să reacționezi la ce se întâmplă la nivel internațional! Trebuie să anticipezi ce se va întâmpla si să iei măsuri din timp. Adică să îți faci iarna car și vara sanie, cum bine spune românul.