Războiul comercial – G20 cere statelor membre direct implicate să-şi rezolve disputele
Nicolas Dujovne este anul acesta preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din G20, care s-au întâlnit în Bali, Indonezia, în marja reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.
„Recunoaştem că ne confruntăm cu tensiuni comerciale în rândul membrilor G20 dar instituţia poate doar să furnizeze o platformă de discuţii. Diferenţele care persistă trebuie să fie rezolvate de statele membre care sunt direct implicate în tensiuni”, a apreciat Nicolas Dujovne, fără a menţiona direct SUA sau China.
În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie. Ulterior, au fost vizate şi alte produse importate din China.
Tensiunile au afectat pieţele financiare globale şi au sporit temerile că protecţionismul va afecta creşterea economiei mondiale.
Ministrul argentinian de Finanţe a avertizat că avansul economiei globale încetineşte deoarece au apărut factori care pun în pericol expansiunea.
„În privinţa tensiunilor, suntem de acord că un motor important al creşterii economiei îl reprezintă comerţul internaţional. De aceea, trebuie să rezolvăm disputele comerciale care pot afecta negativ încrederea şi pot spori volatilitatea de pe pieţele financiare”, a afirmat Nicolas Dujovne.