La sfârşitul anului trecut un raport al Curții de Conturi arăta că va propune Guvernului schimbarea modului în care Statul se implică în programul de economisire-creditare în domeniul locativ, acuzând cei doi actori ai pieței – BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe că au „gestionat un mecanism” prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal și că și-ar fi vândut produsele către minori și vârstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege.
MDRAP, instituția prin care este sprijinit programul locative de către stat face următoarele precizări: „În perioada 20.07.2015 – 27.10.2015 auditorii Curții de Conturi au efectuat acțiuni de verificare la MDRAP cu tema Controlul utilizării subvențiilor bugetare, acțiune derulată în paralel și la BCR – Banca pentru Locuinţe și Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. În urma acestuia MDRAP a contestat măsurile dispuse prin decizia Curții de Conturi a României”.
Oficialii ministerului precizează că această contestație depusă în urma controlului Curții a fost respinsă, drept care Ministerul s-a hotărât să conteste această decizie la Curtea de Apel București.
Bugetul ministerului pe 2016 are alocată suma de 47 de milioane de euro pentru prima de la stat aferentă contractelor de economisire creditare încheiate în 2015, dar alocarea ei va fi făcută probabil ceva mai târziu, conform practicilor din anii precedenți.