Soldul depozitelor în lei deținute de populația din România a scăzut cu circa 8 miliarde de lei în martie 2022, față de luna precedentă. Este cea mai mare scădere lunară, atât procentuală cât și în sumă absolută, înregistrată cel puțin din 2003 (deci de 19 ani), de când BNR raportează soldul lunar. Concret, valoarea totală a depozitelor populației așa cum o raportează BNR (adică inclusiv depozite overnight, care sunt de fapt conturi curente și de economii) a scăzut de la 286 de miliarde de lei în februarie la doar 281 de miliarde de lei la finalul lunii martie 2022.
Aceste sume includ și depozitele în valută, al căror sold a crescut cu circa 3,5 miliarde de lei în martie, de la peste 121 de miliarde la 125 de miliarde de lei echivalent, ceea ce arată clar că românii se tem de o prăbușire a leului și încearcă să se protejeze. Teama de o prăbușire economică și mai ales de devalorizarea monedei naționale reprezintă singura explicație plauzibilă pentru creșterea deținerilor în euro, cu atât mai mult cu cât dobânzile pentru depozitele în euro sunt apropiate de zero.
În martie, situația este chiar mai serioasă, întrucât doar o parte din scăderea soldului depozitelor în lei se mai regăsește în creșterea soldului depozitelor în euro, spre deosebire de februarie când cele două evoluții erau similare. Practic, în martie 4,4 miliarde de lei (aproape 1 miliard de euro) au ieșit din circuitul bancar. Soldul depozitelor în lei a scăzut cu aproape 8 miliarde de lei, de la 164 de miliarde de lei la doar 156, în timp ce soldul depozitelor în valută a urcat cu 3,5 miliarde, la peste 125 de miliarde de lei.
O scădere este de remarcat și în ceea ce privește depozitele la termen ale populației, adică economiile constituite pe perioade mai lungi de o lună, fără să fie luate în calcul conturile curente. Soldul total a scăzut cu peste 3 miliarde de lei, de la aproape 110 de miliarde de lei la 106,7 miliarde de lei , în condițiile în care pe acest segment am avut scăderi atât pentru deținerile în lei cât și pentru cele în euro. Depozitele în lei s-au redus de la 64 de miliarde de lei la doar 62 de miliarde de lei, în timp ce depozitele în euro au pierdut în jur de 700 de milioane de lei, până la 38,6 miliarde de lei echivalent. Cea mai mare scădere, circa 2 miliarde de lei, se înregistrează la depozitele în lei cu scadența mai mică de un an.