Războiul din Ucraina, noile blocaje din China și inflația globală au dus la o scădere de 11% a livrărilor de smartphone-uri în primul trimestru
„Piața globală de smartphone-uri a fost frânată de un mediu de afaceri instabil în primul trimestru”, a declarat vicepreședintele Canalys Mobility, Nicole Peng.
„Piețele au înregistrat un vârf al cazurilor de COVID-19 din cauza variantei Omicron, deși spitalizările minime și ratele ridicate de vaccinare au ajutat la normalizarea rapidă a activității consumatorilor. Furnizorii se confruntă cu incertitudini majore din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, a blocajelor în curs de desfășurare din China și a amenințării inflației. Toate acestea s-au adăugat la cererea sezonieră tradițional lentă. Furnizorii trebuie să se echipeze pentru a răspunde rapid la oportunitățile și riscurile emergente, rămânând în același timp concentrați pe planurile lor strategice pe termen lung. Vestea bună este că penuria dureroasă de componente s-ar putea ameliora mai devreme decât se așteaptă, ceea ce va contribui cu siguranță la reducerea presiunilor asupra costurilor.”
Samsung a revenit pe primul loc, cu o cotă de 24%, în creștere de la 19% în trimestrul 4 din 2021 și 22% în primul trimestru al anului trecut. Ca de obicei, lansarea telefoanelor iPhone spre sfârșitul anului a determinat Apple să înregistreze o creștere bruscă în T4 2021, dar Samsung a recuperat primul loc datorită vânzărilor puternice ale flagship-urilor Galaxy S22 și a cererii solide pentru seria Galaxy A.
Apple se descurcă, de asemenea, destul de bine. Cu o cotă în creștere, la 18%, ocupă locul al doilea. În pofida rapoartelor privind reducerea producției, a treia generație de iPhone SE este un „important factor de volum din gama medie pentru Apple”, scriu analiștii de la Canalys. Operatorii cer telefoane 5G pentru a le vinde, iar SE (2022) este cel mai ieftin iPhone 5G. Seria iPhone 13 continuă să fie, de asemenea, un motor puternic de creștere a vânzărilor.
Xiaomi se menține pe locul al treilea, cu o cotă de piață de 13%, cu un punct procentual mai mică decât anul trecut. Performanța relativ puternică este creditată de populara serie Redmi Note.
Vânzările Oppo includ telefoanele OnePlus și se situează la 10% (în scădere de la 11% în urmă cu un an). Chiar dacă a câștigat un punct procentual față de trimestrul al patrulea al anului trecut, compania rămâne în continuare în urma Xiaomi la nivel global. Compania soră vivo rămâne la 8%, chiar dacă s-a situat la 10% în primul trimestru al anului trecut.
„În pofida incertitudinii iminente de pe piețele globale, principalii furnizori și-au accelerat creșterea prin lărgirea portofoliilor de dispozitive pentru 2022”, a declarat Sanyam Chaurasia, analist la Canalys.
„În timp ce seria iPhone 13 continuă să capteze cererea consumatorilor, noul iPhone SE, lansat în martie, devine un important motor de volum al gamei medii pentru Apple. La un preț similar cu cel al predecesorului său, acesta oferă un chipset actualizat și o performanță îmbunătățită a bateriei și adaugă conectivitatea 5G pe care o cer operatorii. În același timp, Samsung a accelerat producția popularei sale serii A pentru a concura agresiv în segmentul de mijloc și low end, împrospătându-și în același timp portofoliul din 2022, inclusiv seria emblematică Galaxy S22. În timp ce furnizorii chinezi suferă încă de constrângeri de aprovizionare la nivelul segmentului low end, expansiunea lor globală este îngreunată de încetinirea creșterii pe piața lor de origine.”