„Războiul gazelor”: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au fost amânate din cauza progreselor insuficiente

Noua rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina privind livrările de gaze, programată pentru marţi la Berlin, a fost amânată din cauza progreselor insuficiente înregistrate în consultările preliminare, a anunţat vineri Comisia Europeană, care mediază dialogul la acest capitol dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 11 apr. 2015, 16:27

‘Intenţionăm să organizăm această reuniune trilaterală în cursul lunii aprilie, dar mai trebuie soluţionate unele chestiuni tehnice’, a indicat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

La rândul său, vice-preşedintele Comisiei Europene însărcinat cu problemele energetice, Maros Sefcovic, a declarat că o întâlnire la nivel de experţi se va desfăşura săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru a pregăti terenul reuniunii trilaterale Rusia-Ucraina-Comisia Europeană.

Directorii companiilor rusă şi ucraineană de gaze, Gazprom şi Naftogaz, se vor afla marţi la Berlin, unde vor participa la un forum privind energia. Prezenţa lor în capitala germană a fost considerată o oportunitate pentru o nouă reuniune, dar complexitatea divergenţelor împiedică materializarea ei, menţionează AFP citând o sursă europeană.

Obiectivul negocierilor este găsirea unui acord între Kiev şi Moscova în vederea continuării livrărilor de gaze pentru Ucraina. După înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie anul trecut, Rusia a mărit preţul gazelor naturale furnizate Ucrainei. Dar autorităţile de la Kiev au refuzat atât plata noului preţ cât şi achitarea datoriilor acumulate pentru livrările anterioare, fapt care a condus în luna iunie la întreruperea furnizării gazelor, scrie Agerpres.

În urma medierii Comisiei Europene, cele două părţi au semnat în octombrie un acord provizoriu valabil până pe 31 martie 2015. Conform înţelegerii, livrările au fost reluate la un tarif diminuat, care, în urma corelării cu scăderea preţului petrolului, a ajuns la circa 250 de dolari pe mia de metri cubi, partea ucraineană angajându-se în schimb să plătească Gazpromului în două tranşe o datorie de 3,1 miliarde de dolari.

Guvernul ucrainean a anunţat luni că a convenit cu cel rus prelungirea acordului cu trei luni. Dar executivul de la Kiev doreşte ca acordul să fie extins pentru un an, solicitare împărtăşită de Uniunea Europeană, dar respinsă de Moscova, care consideră că termenii înţelegerii trebuie modificaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...