Războiul legumelor: Românii fac legea în pieţele bulgăreşti. Vecinii promit represalii

Producătorii de legume şi fructe din Bulgaria au anunţat că vor bloca podul Calafat- Vidin în încercarea disperată de a-i împiedica pe români să vândă mai ieftin la ei în ţară.  
Alina Stanciu - joi, 11 iul. 2013, 21:08
Războiul legumelor: Românii fac legea în pieţele bulgăreşti. Vecinii promit represalii

Tensiunile dintre producătorii de legume şi fructe din Bulgaria şi cei din România au ajuns la un punct în care bulgarii din Vidin şi din localităţile învecinate vor să blocheze calea de acces a românilor către pieţe, în cazul în care autorităţile locale nu intervin. Nemulţumiţi că românii vând mai ieftin pentru că nu plătesc taxe de import, bulgarii au anunţat că vor bloca  podul Calafat-Vidin. „Noi, producătorii de fructe şi legume din zona Vidin, vom organiza un protest pentru că vânzările noastre s-au prăbuşit după inaugurarea celui de-al doilea pod pe Dunăre (Calafat-Vidin)”, a declarat pentru novinite.com  Milena Dmitrova, un producător din Gomotartsi. Potrivit acesteia, preţul la roşii nu a fost niciodată aşa de scăzut ca în vara aceasta.

Cu o săptămână în urmă, producătorii bulgari din zona Petrich şi Sandanski, regiunea Blagoevgrad şi-au împrăştia produsele pe drumul E-79 care duce către graniţa cu Grecia, motivul fiind acelaşi: sunt concuraţi de producătorii greci care vând mult mai ieftin, potrivit novinite.com.

De ce au preţuri mari faţă de români

Producătorii bulgari susţin că preţurile de dumping practicate de români se explică prin faptul că pentru marfă lor nu se percep taxe de import. De asemenea, aceştia mai spun că fructele şi legumele româneşti sunt comercializate în Bulgaria de către vânzători ambulanţi care nu au acte, certificate de comerciant şi nici nu plătesc alte taxe şi impozite. Mai mult, producătorii bulgari cred că preţurile roşiilor româneşti comercializate en-gros, de 0,20 leva, se datorează faptului că românii primesc o subvenţie de 0,65 de euro pe kilogram. În consecinţă, aceştia au trimis petiţii către 9 instituţii din Bulgaria pentru a le rezolva problemele. Bulgarii cer, printre altele, subvenţii de până la 0,18 BGN pe kilogramul de roşii, bani care ar acoperi, spun ei, costurile pentru seminţe.

Ce spun autorităţile bulgare 

În timp ce agricultorii de peste Dunăre susţin că ilegalităţile românilor şi subvenţiile pe care aceştia le primesc sunt cauzele preţurilor mici pe care le practică, presa bulgară susţine, citând oficialităţi locale, că marfa bulgărească este scumpă din cauza unor controale recente. Ministerul Agriculturii, Yavor Gechev a anunţat săptămâna trecută o amplă acţiune de control desfăşurată de Agenţia Fiscală Naţională, Agenţia Vămilor şi Agenţia Sanitar-Veterinară. Inspectorii i-au verificat pe producătorii de legume şi fructe din punctele de frontieră, dar  şi pe cei din pieţele unde se vinde agros. la foarte scurt timp după aceste controale, producătoprii bulgari au scumpit preţul roşiilor, spre exemplu, de la 0,2 BGN la 0,4 BGN kilogramul.

Producătorii români: „e o piaţă liberă”

„Problema lor (a bulgarilor n.red) este că avem legume. Există producţie bună, iar preţul este reglat de piaţă. Când este suficientă marfă este normal ca preţul să se ducă în jos. Nu este prima dată când românii fac comerţ intracomunitar  cu Bulgaria. Lucrul acesta se întâmplă de foarte mult timp. Este o piaţă liberă, fiecare poate să vândă unde vrea cât timp respectă legea. Dacă ar munci şi ar face şi ei producţie mare nu ar mai fi nevoie să ia de la români”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu, preşedintele Hortifruct, organizaţia producătorilor de legume şi fructe din România. Acesta mai spune că nu este adevărat că producătorii de roşii primesc subvenţii pe produs, aşa cum afirmă „colegii” lor din Bulgaria. „Subvenţiile directe pe produs sunt interzise”, explică acesta. 

Până la publicarea acestui articol, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu ne-a comunicat niciun punct de vedere pe această temă.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
Autorităţile chineze au anunţat duminică un pachet de 15 măsuri în vederea consolidării dezvoltării regiunii de vest a Chinei, concentrându-se pe construcţia de porturi, precum şi a unor......
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
O periculoasă furtună de iarnă a lovit duminică Statele Unite, unde milioane de locuitori din jumătatea estică a ţării ...
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto ...
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...