Războiul rece al energiei – Rusia „forţează” noi condiţii contractuale pentru cumpărătorii occidentali de petrol

Marile companii energetice ruseşti pun presiuni pe cumpărătorii occidentali de petrol să utilizeze euro în loc de dolari la plată şi să accepte clauze de daune-interese în eventualitatea în care contractele sunt întrerupte, pe măsură ce Moscova încearcă să se protejeze de eventualele noi sancţiuni adoptate de SUA, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 09 nov. 2018, 07:26
Războiul rece al energiei - Rusia

Mai multe surse din industria petrolieră au declarat pentru Reuters că grupurile petroliere occidentale şi firmele de trading au avut dispute intense cu al treilea, respectiv al patrulea producător de petrol din Rusia, Gazprom Neft şi Surgutneftegaz, cu prilejul negocierilor pentru contractele cu livrare în 2019 care au avut loc în ultimele săptămâni.

Aceste evoluţii sunt similare celor înregistrate cu prilejul negocierilor dintre cumpărătorii occidentali de petrol şi Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. La începutul acestei săptămâni, o serie de surse au declarat pentru Reuters că grupul Rosneft vrea penalităţi de la clienţii săi occidentali, începând din 2019, dacă aceştia nu vor reuşi să plătească pentru livrări, în situaţia în care noile sancţiuni americane întrerup vânzările.

„Este aceeaşi tendinţă, industria petrolieră rusească lucrează la diminuarea riscurilor ridicate de noi sancţiuni. În replică, cumpărătorii susţin că nu pot să suporte aceste riscuri astfel că încearcă să găsească o soluţie de compromis”, a declarat o sursă de la o companie petrolieră occidentală implicată în negocieri.

Rusia este vizată de sancţiuni din partea SUA şi UE începând din 2014 când a invadat peninsula Crimeea. Sancţiunile au fost extinse treptat pentru a include noi companii şi sectoare, ceea ce a îngreunat eforturile companiilor petroliere ruseşti de a împrumuta bani de peste hotare, de a strânge capital sau a dezvolta depozitele de petrol din zona arctică. Companiile ruseşti se pregătesc în prezent pentru un nou val de sancţiuni, care ar putea fi adoptate în următoarele săptămâni. Firmele ruseşti încearcă să îşi diversifice modalităţile de plată, dincolo de dolari, şi insistă că pentru orice pierderi care ar putea apărea de pe urma sancţiunilor ar trebui să fie responsabili cumpărătorii.

„Practic spun că sancţiunile nu contează. Cumpărătorii trebuie să găsească o modalitate de plată, sau să returneze bunurile achiziţionate, sau să plătească penalităţi”, a declarat o sursă de la o mare firmă de trading.

De exemplu, Gazprom Neft a cerut cumpărătorilor să folosească euro la plată şi să suporte responsabilitatea financiară pentru eşuarea contractelor în cazul unor noi sancţiuni.

Rusia furnizează peste 10% din petrolul folosit la nivel mondial astfel că un nou val de sancţiuni drastice împotriva Moscovei ar putea conduce la o creştere semnificativă a preţului petrolului. Toate marile companii petroliere se bazează pe Rusia pentru a-şi alimenta rafinăriile, în special în Europa şi Rusia, şi în consecinţă nu pot renunţa la negocierile pentru noi contracte anuale dacă nu sunt mulţumite de termenii contractuali.

Potrivit surselor mai mulţi cumpărători occidentali au ajuns la un compromis cu Surgutneftegaz şi Gazprom Neft însă alţi sunt în continuare în negocieri cu producătorii ruşi. De exemplu o mare companie europeană a acceptat să utilizeze euro la plată dacă Surgutneftegaz renunţă la ideea de a impune penalităţi cumpărătorilor care nu reuşesc că plătească pentru livrări.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...