Luni, un procuror din Düsseldorf a declarat că autorităţile anchetează momentan 22 de persoane şi o reţea formată din mai multe zeci de firme. Încă din luna mai, 450 de poliţişti, angajaţi ai gărzii financiare şi poliţiei de frontieră au efectuat, în 90 de locuri diferite, percheziţii ale unor birouri şi locuinţe. Anchetatorii suspectează faptul că, prin angajarea la negru de muncitori români şi polonezi, firmele respective ar fi prejudiciat statul cu mai multe milioane de euro, reprezentând neplata impozitelor şi asigurărilor sociale.
O razie asemănătoare a avut loc şi acum 7 ani. În urma acţiunilor de la acea vreme, un angajator german a fost condamnat în 2010 la cinci ani şi jumătate de închisoare. Documentele relevante pentru respectivul caz, strânse de anchetatori, au umplut o întreagă sală de sport.
Iniţial, actuala anchetă a fost condusă de către Procuratura din Duisburg, însă din cauza amploarei cazului, cazul a fost redirecţionat către autorităţile competente din Düsseldorf. Zeci de abatoare ar fi fost „aprovizionate”, prin intermediul unor persoane specializate în domeniu, cu forţă de muncă ieftină.
În multe cazuri, numărul foarte mare de muncitori închiriaţi a decimat personalul respectivelor abatoare. Ziarul „Süddeutsche Zeitung” aduce aminte că Germania a ajuns să fie criticată la nivel internaţional tocmai din pricina „condiţiilor chinezeşti de lucru” din industria de procesare a cărnii din Republica Federală.
Guvernul belgian a depus o plângere la Comisia European, acuzând Germania de politici de dumping şi concurenţă neloială. Autorităţile belgiene arată că această „concurenţă a mâinii de lucru ieftine a dus în sapă de lemn şi procesatorii de carne din Belgia şi favorizează apariţia unui turism de măcelari”.