Răzvan Cuc: Proiectele de infrastructură ce vor fi lansate în licitaţii cumulează în jur de 5 miliarde de euro

Economica.net
27 04. 2017
autostrada_lucrari_6785948694_02992300

‘Toate proiectele pe care vi le-am enunţat: ringul zero al Bucureştiului, Sibiu-Craiova, Piteşti – Sibiu, Podul de la Brăila sunt proiecte care cumulează în jur de 5 miliarde de euro. Sunt proiecte noi, erau proiecte mature care puteau fi făcute şi de alţii şi probabil acum ar fi fost la stadiu de execuţie. Toată lumea vorbeşte de proiectele fazate care vin din urmă, dar avem foarte multe proiecte mature, proiecte care pot fi lansate, proiecte de anvergură, care ajută la dezvoltarea şi creşterea economică a României şi implicit a absorbţiei de fonduri europene’, a spus ministrul, la TVR1.

Dintre proiectele fazate, Răzvan Cuc a făcut referire la loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva de pe Coridorul 4, la loturile 3 şi 4 de pe autostrada Sebeş -Turda şi cei trei kilometri de autostradă de la intrarea în Bucureşti de pe Autostrada A3, care vor fi daţi în folosinţă până la sfârşitul acestui an.

‘La sfârşitul anului vom avea 90 de km funcţionali. În luna septembrie – octombrie probabil vom avea cei 3 km de la intrarea în Bucureşti de pe A3 şi, ulterior, la finalul lunii octombrie – noiembrie vom avea şi loturile 3 şi 4 Sebeş-Turda şi 3 şi 4 Lugoj – Deva. Deja am inaugurat 15 km de autostradă’, a precizat Cuc, adăugând că acestea sunt proiecte fazate, care vin din exerciţiul 2007 – 2013, din Programul Operaţional Sectorial Transporturi.

El a anunţat că s-a discutat despre un ‘force-task’ între ANAP şi Ministerul Transporturilor care are ca obiectiv reducerea timpilor la urcarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a proiectelor de infrastructură pentru proiectare şi execuţie.

‘Astăzi a fost discutată crearea unui task-force între ANAP şi MT, care să reducă timpii când aducem în discuţie urcarea proiectelor de infrastructură pe SEAP pentru proiectare şi execuţie, pentru că în perioada următoare vom lansa foarte multe proiecte. Deja am urcat pe SEAP săptămâna aceasta şi săptămâna trecută obiective de investiţii şi ne-am propus să continuăm în acelaşi ritm alert, pentru că am făcut anumite promisiuni şi în deplasările pe care le-am avut în judeţe vizavi de proiectele de infrastructură mare’, a explicat Răzvan Cuc.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare se vor scoate la licitaţie proiecte vechi, mature, ‘scoase din sertar’, cum ar fi podul de la Brăila, un proiect în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

‘Noi avem o atitudine proactivă la MT şi, împreună cu noua conducere a CNAIR, am scos proiectele vechi din sertar, care sunt proiecte mature, proiecte la care avem Hotărâre de Guvern cu indicatori tehnico-economici şi cu acordurile necesare şi le scoatem la proiectare şi execuţie, practic, grăbind paşii de implementare. În perioada imediat următoare, săptămâna viitoare, vom urca pe SEAP pentru proiectare şi execuţie – deja am urcat Varianta de Ocolire Timişoara, pe centura de nord legătura DN 2 cu A2 – urmează să ridicăm săptămâna viitoare podul de la Brăila. Deşi spusesem că îl vom ridica pentru proiectare şi execuţie pe SEAP undeva la jumătatea lunii mai, iată că reuşim de data asta să venim cu un termen mult mai rapid şi săptămâna viitoare vom urca şi proiectarea şi execuţia acestui proiect. Are termen de execuţie 24 de luni, dacă nu vom avea contestaţii. Proiectul are valoarea de 488 milioane de euro fonduri europene pe POIM’, a arătat Cuc.

Acesta a subliniat că autorităţile din domeniul transporturilor nu se bazează doar pe proiectele fazate, ci sunt şi proiecte noi.

‘Un alt proiect asumat prin programul de guvernare este, bineînţeles, Coridorul 4, închiderea Coridorului 4 Constanţa – Nădlac, este lotul de autostradă Sibiu – Piteşti. Acest proiect l-am găsit suspendat când am venit în minister şi aici mă refer la elaborarea studiului de fezabilitate pentru cele cinci secţiuni. A fost suspendat contractul pentru elaborarea SF. Ne-am întâlnit cu firma care prestează serviciile de elaborarea a studiului de fezabilitate, am deblocat contractul, ni s-a livrat în data de 15 martie, după cum am fixat şi termenul cu cei de la firma respectivă, studiul de fezabilitate pentru loturile 1 şi 5, astfel încât, până la sfârşitul lunii iunie, vom urca pe SEAP proiectarea şi execuţia pentru cele două secţiuni: secţiunea 1 şi secţiunea 5. Termenul de finalizare este undeva la 24 de luni’, a precizat ministrul.

De asemenea, Răzvan Cuc a făcut referire la ringul zero al Bucureştiului, un proiect pentru care se va lansa procedura pentru proiectare şi execuţie tot spre sfârşitul lunii iunie.

‘Practic, este o centură la profil de patru benzi care va închide Coridorul 4. Centura de nord deja este extinsă la patru benzi, mai avem o porţiune DN2 – A2 din centura de nord pe care am scos-o la licitaţie săptămâna aceasta’, a spus oficialul MT.

Ministrul Răzvan Cuc a menţionat şi drumul expres Craiova – Piteşti, proiect prevăzut iniţial ca având profil de autostradă.

‘Este un proiect pentru care avem un studiu de fezabilitate. Au fost foarte multe discuţii privind acest proiect că nu facem autostradă şi facem un drum expres. Singura diferenţă este banda de urgenţă. Dar, ţinând cont că avem un acostament la acest drum expres de 1,5 metri faţă de 0,5 metri cât este la profilul de autostradă, practic vine să suplinim această bandă de urgenţă. Eu l-aş numi drum de mare viteză, pentru că are toate caracteristicile similare cu profilul de autostradă şi lucrul cel mai important este că economisim doi ani din economia proiectului. Dacă mergeam pe varianta actuală, mai întâi elaboram studiul de fezabilitate şi proiectul pentru Piteşti-Craiova la profil de autostradă. Aşa, având acord de mediu, având indicatori, scutim doi ani şi scoatem proiectarea şi execuţia până la finele lunii iunie 2017’, a precizat el.

Nici Moldova nu a fost uitată, potrivit ministrului.

‘Foarte important este că nu am uitat nici proiectele din Moldova. Avem lansată procedura pentru selectarea firmei care va elabora studiul de fezabilitate şi proiectarea tehnică pentru Coridorul 9 Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani, urmând ca în luna mai să desemnăm câştigătorul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic. De asemenea, am avut o întâlnire cu cei de la CNAIR şi am vorbit despre autostrada Montana Tg. Mureş – Ditrău – Tg Neamţ – Iaşi şi podul de la Ungheni. Atât Coridorul 9, cât şi secţiunea Tg. Mureş – Tg. Neamţ, erau prevăzute în Master Plan din 2020 pentru a fi implementate. Noi le-am tras mai aproape prin programul de guvernare… Aceasta a fost una dintre hibele foarte mari ale managementului ministerului de anul trecut. Având proiecte şi studii de fezabilitate în dulap, trebuiau scoase şi promovate şi astfel creăm şi premisele unei implementări mult mai rapide a proiectelor de infrastructură. Pe Tg. Mureş – Ditrău contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate fusese suspendat. Îl desuspendăm în următoarele două săptămâni şi dăm drumul la documentaţia tehnică. Secţiunile Ditrău – Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ – Iaşi sunt obiective separate, vom audita intern volumele de studii de fezabilitate pe care le avem din 2011 şi încercăm să scoatem proiectare şi execuţie până la finele anului şi pe aceste tronsoane’, a spus Cuc.

El a adăugat că se lucrează şi la autostrada Transilvania, iar săptămâna viitoare va ajunge la ANAP pentru consultare caietul de sarcini pentru Pasajul de la Popeşti şi de la Berceni.

‘Deci, nu omitem nici Centura Bucureştiului existentă şi multe alte proiecte pe care le avem în vedere. Aici am vorbit strict despre proiectele majore, astfel încât să reiasă foarte clar că avem buget alocat, avem termene foarte clare, avem termene precise şi urmează şi o monitorizare foarte intensă şi bineînţeles dacă voi lua măsuri cu privire la nemobilizarea vreunui antreprenor vă voi informa’, a dat asigurări ministrul Transporturilor.