Răzvan Isac, Universal Robots: România are o densitate de 21 de roboţi la 10.000 de angajaţi în industria prelucrătoare

08 12. 2020
_hop5250_03791700

„România are o densitate de 21 de roboți la 10.000 de angajați în industria prelucrătoare. Cererea de roboți este determinată în principal de industria auto, unde densitatea roboților a crescut în medie cu 17% pe an între 2013 și 2018. Dar vedem, de asemenea, oportunități în alte industrii, cum sunt cea alimentară și de băuturi, în care, în contextul coronavirusului, cererea este în creștere deja de ceva timp, iar roboții ar putea ajuta producătorii să fie mult
mai eficienți pe liniile de producție și să își crească productivitatea”, spune Răzvan Isac.

Spre comparaţie, la nivel global densitatea medie este de 113 roboţi la 10.000 de muncitori, potrivit celor mai recente date ale International Federation of Robotics (IFR). În Europa, cel mai înalt nivel de densitate se află în Germania, tărâmul Volkswagen, Daimler, BMW, Bosch și Siemens, unde există 346 de roboți industriali la 10.000 de angajați.

Chiar dacă automatizarea va presupune integrarea unui număr tot mai mare de roboți în producție, aceştia nu vor înlocui în totalitate angajații umani din producție, „deoarece nu vor avea niciodată gândirea critică unică și mecanismele de rezolvare a problemelor pe care oamenii le posedă”, este de părere oficialul UR.

„Imaginați-vă o situație în care robotul întâmpină o problemă, de exemplu scapă cutia pe podea și vărsă conținutul ei peste tot în jur. Robotul în sine nu este capabil să rezolve această problemă de unul singur. După părerea mea, pentru o lungă perioadă de timp va fi în continuare angajatul uman cel care va lua cutia de pe podea și va împacheta totul corect”, continuă Isac.

Potrivit acestuia, companiile româneşti reticiente la instalarea roboţilor colaborativi invocă dimenisunea mică a afacerii drept principal obstacol în calea automatizării, precum şi costul.

„Acest lucru nu este adevărat în majoritatea cazurilor, deoarece dacă luați în calcul toate avantajele pe care roboții colaborativi le aduc în producție, rentabilitatea investiției în coboți ar putea avea loc rapid în 10 luni. În opinia mea, nici o afacere nu este prea mică pentru automatizarea robotică. În unele cazuri, oamenii nu sunt pregătiți să-și implementeze primul cobot din cauza faptului că nu au experiență anterioară cu roboții și automatizarea. Acesta este motivul pentru care am creat Academia UR ca instrument pentru acest tip de situații”, explică managerul companiei.

Pe de altă parte, motivele pentru companiile care achiziţionează coboţi variază de la caz la caz – unle dintre acestea și-au atins limitele în ceea ce privește capacitatea de producție și trebuie pur și simplu să își automatizeze producția pentru a satisface cerințele actuale ale pieței. Alte motive includ utilizarea ușoară, flexibilitatea, amprenta redusă, rentabilitatea foarte bună și colaborarea om-mașină în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Automatizarea permite producătorilor să mențină producția în economiile dezvoltate – sau să o refacă – fără a sacrifica eficiența costurilor. Gama de roboți industriali continuă să se extindă, de la roboți tradiționali în cuşti capabili să gestioneze rapid și precis toate încărcăturile utile până la noi roboți colaborativi care funcționează în siguranță alături de oameni, complet integrați în bancurile de lucru.