RBL, despre închiderea circulației pe Valea Oltului: Deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar, mediului privat şi cetăţenilor, să se pregătească

Valea Oltului reprezintă o cale rutieră de interes regional şi strategic iar deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar mediului privat şi cetăţenilor să se pregătească pentru impactul unor astfel de măsuri, consideră reprezentanţii Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL), transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 05 iul. 2024, 21:09
RBL, despre închiderea circulației pe Valea Oltului: Deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar, mediului privat şi cetăţenilor, să se pregătească

Potrivit sursei citate, nota de plată pentru decizia luată în pripă de închidere a circulaţiei rutiere pe Valea Oltului va fi suportată de transportatori, companii, afaceri locale şi turişti.

„Deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar, mediului privat şi cetăţenilor, să se pregătească pentru impactul unor astfel de măsuri. Valea Oltului reprezintă o cale rutieră de interes regional şi strategic, unde avem nevoie de infrastructură rutieră de mare viteză, cât şi de lucrări de întreţinere pentru aceasta, dar considerăm că modul în care a fost luată şi comunicată această decizie, fără consultarea celor afectaţi şi fără a oferi imediat soluţii remediale, reflectă un dialog şubred, nicidecum un parteneriat între decidenţii politici şi companiile private din România”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Subliniind că siguranţa rutieră trebuie să primeze, RBL arată, însă, că blocarea unei artere importante doar pentru o etapă preliminară a autostrăzii Piteşti – Sibiu trebuie să fie însoţită, neapărat, şi de o strategie care să prezinte alternativele pentru o execuţie de calitate şi fără presiune a unei astfel de măsuri.

„Nota de plată pentru această decizie luată în pripă, va fi suportată de: transportatori – sunt nevoiţi, brusc, să calculeze noi rute mult mai lungi care implică automat timpi mai mari de condus, costuri crescute cu resursa umană, costuri crescute pentru consumul de combustibil şi chiar pentru marfa transportată; companiile din diverse sectoare cheie pentru economie – Valea Oltului reprezintă o cale rutieră strategică pentru industria automotive din România, pentru comerţul cu produse alimentare refrigerate şi congelate (principalele depozite logistice care alimentează operatorii la nivel naţional sunt în Turda, Bucureşti, Ploieşti şi Constanţa), pentru industria prelucrătoare şi nu numai”, se precizează în comunicat.

Totodată, vor avea de suferit afacerile locale, de la cele care activează în turism, industria agricolă, industria organizării de evenimente şi multe altele care trebuie să găsească, peste noapte, planuri de rezervă care să le asigure continuitatea afacerii. Vor fi afectaţi, de asemenea, şi locuitorii din zonele deservite de Valea Oltului având în vedere accesul restricţionat sau limitat, în cel mai bun caz, la serviciile de urgenţă şi la mobilitatea pentru deplasările personale sau în interes profesional.

În plus, potrivit RBL, măsura va avea consecinţe şi asuprsa turiştilor care îţi plănuiseră pentru vara aceasta concedii în zonă sau care aveau de gând să tranziteze Valea Oltului pentru a se deplasa în vacanţă.

„Vara aceasta a debutat cu surprize aproape săptămânale din partea Guvernului pentru mediul de afaceri din România. Miercuri, 3 iulie, ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, a anunţat că, în intervalul 8 iulie – 9 august, circulaţia rutieră pe Valea Oltului va fi închisă pe timpul zilei. După ce săptămâna trecut atrăgeam atenţia asupra heirupismului măsurilor fiscale, constatăm, cu multă îngrijorare, că acest mod de funcţionare, fără consultare, analize de impact şi predictibilitate, a devenit unul uzual. Cerem consultări reale, nu de formă, apriori şi într-un termen care să permită reacţia şi pregătirea mediului privat şi a tuturor celor afectaţi! Nu măsura în sine este problematică, ci modul în care s-a făcut anunţul, aproape de pe o zi pe alta fără considerarea impactului asupra tuturor actorilor din societate”, susţine organizaţia amintită.

Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică iar proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare. Acestea sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunităţii RBL din Bucureşti şi cele 6 filiale locale.

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Piteşti, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Sursa foto: Facebook.com/CNAIRSA

Te-ar mai putea interesa și
ANCOM: Traficul zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023
ANCOM: Traficul zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023
Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de trei ori mai mult faţă de traficul de internet în......
Curtea de Conturi Europeană: Politica de coeziune, afectată de erori numeroase
Curtea de Conturi Europeană: Politica de coeziune, afectată de erori numeroase
Politica de coeziune este un domeniu major de cheltuieli al UE. De-a lungul anilor, cheltuielile pentru coeziune din bugetul ...
Banca Angliei l-a angajat pe fostul supervizor al BCE, italianul Andrea Enria
Banca Angliei l-a angajat pe fostul supervizor al BCE, italianul Andrea Enria
Andrea Enria, italianul care a condus până la finalul anului trecut Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE, va ...
UPDATED. Ce se întâmplă azi după ce 30 de zboruri TAROM de pe Otopeni au fost anulate ieri
UPDATED. Ce se întâmplă azi după ce 30 de zboruri TAROM de pe Otopeni au fost anulate ieri
Aproape toate zborurile TAROM de pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, atât interne, cât și externe au fost anulate ...