RBL: România poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieşirea sa la Marea Neagră
Într-un comunicat remis AGERPRES, oamenii de afaceri trag atenţia că România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre şi nici politicile poate ineficiente ale Uniunii Europene de stopare a imigrărilor ilegale.
„Suntem la câteva zile de votul pentru aderarea României la Schengen şi antreprenorii români citesc cu stupefacţie că Austria pare să se opună aderării noastre, în ciuda apropierii dintre cele două ţări. Ce ne uneşte cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România şi Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde şi import 2,8 miliarde; investiţiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiţii directe şi peste 8.000 de societăţi cu capital austriac. Şi atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen? Ni se spune că supărarea vine de la valul de migranţi care inundă Austria, în ciuda faptului că, potrivit raportului Comisiei Europene din octombrie 2022, aportul României la valul de imigranţi este zero, Serbia fiind poarta de intrare a imigranţilor, prin Ungaria spre Austria”, se spune în comunicatul RBL.
De asemenea, RBL afirmă că Austria a fost pentru România timp de sute de ani leagăn al civilizaţiei şi a sprijinit dezvoltarea acesteia în multe feluri. În acelaşi timp, România este un factor de stabilitate în regiune şi poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieşirea sa la Marea Neagră.
Economia românească are nevoie de graniţe libere spre piaţa comună europeană. În pragul unei recesiuni majore globale, piedicile de la graniţa Europei vor sabota eforturile antreprenorilor români de a rezista, consideră RBL.
„Am bifat toate condiţiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare şi verificare. Ce ni se mai poate reproşa? Că nu avem şapcă? România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre şi nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei”, a spus Dragoş Petrescu, preşedinte al Romanian Business Leaders.
Romanian Business Leaders (RBL) este vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcţia unei Românii în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare.