Marele vânzător de acţiuni Fondul Proprietatea este Royal Bank of Scotland. Mai are 3,1% din Fond

Royal Bank of Scotland (RBS Bank) a vândut, pentru 60 milioane euro, aproximativ jumătate din acţiunile pe care le deţinea la Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 14:52
Marele vânzător de acţiuni Fondul Proprietatea este Royal Bank of Scotland. Mai are 3,1% din Fond

Acţiunile au fost cedate în şedinţa bursieră de marţi, iar cel mai mare pachet, reprezentând 3,012% din capitalul social, a fost transferat printr-un deal de 264,5 milioane lei (59,5 milioane euro).

Cumpărătorul nu a fost anunţat. Tranzacţia a fost una dintre cele mai mari derulate de la listarea FP.

RBS a anunţat joi că mai deţine 3,17% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 6,18% anterior.

Aşa cum au relatat deja brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET, cea mai probabilă explicaţie a tranzacţiei este decontul unor certificate de tip warrant.

Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar în contul unor acţiuni cumpărate anterior. Odată vândute, cumpărătorii unor astfel de produse derivate au dreptul să încaseze dividendele companiei reaspective.

 De obicei, cumpărătorii de warrant-uri sunt investitorii care nu doresc să opereze direct la bursa unde sunt listate acţiunile respective.

Unul dintre cei mai mari deţinători de warran­t-uri emise de RBS având ca suport acţiunile FP este grupul britanic City of London, care deţinea direct  4,29 % din acţiunile FP în septembrie 2012.

Vânzarea pachetului de 3,015% din acţiunile Fondului Proprietatea vine în condiţiile în care banca urmează să renunţe la activitatea pe derivate.

Anterior deal-ului de marţi, existau 13 emisiuni de warrant-uri cu activ suport pe acţiunile Fondului Proprietatea emise de Raiffeisen Centrobank, RBS, Deutsche Bank şi Merrill Lynch.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost listate la Bursa de la Bucureşti în 25 ianuarie 2011, iar de atunci investitorii instituţionali străini au fost principalii cumpăratori, ajungând să deţină la finele lunii iunie 56,14% din titlurile FP.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finele lunii mai, Fondul avea un activ net de puţin peste 15 miliarde lei.

Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,86%, la 0,6375 lei. La acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,783 miliarde lei (1,982 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de lei net lunar
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de ...
Libra Internet Bank e singura bancă din România care comunică transparent în anunţurile de angajare grilele salariale cu care ofertează candidaţii. Iată câteva dintre posturile vacante şi......
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
Cetățenii care vor intra să își plătească taxele și impozitele ori vor depune acte pe viitorul cloud guvernamental, ...
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate ...
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...