„Guvernul a prelungit până la finalul anului 2023 perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298 din 2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prelungirea fiind până la 31 decembrie anul în curs”, a precizat Constantin.
El a adăugat că „actul normativ asigură posibilitatea respectării obligaţiilor legale ce rezultă din încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri produse terţelor, ca urmare a unor accidente şi incidente în trafic”.
„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor în ultimul trimestru din anul în curs”, a mai spus Constantin.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor la poliţele RCA până la sfârşitul anului.
„Aprobăm astăzi şi proiectul de hotărâre prin care prelungim până la finalul anului plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificată, fiindcă actuala plafonare a tarifelor RCA expiră pe 10 octombrie”, a precizat premierul, la începutul şedinţei Executivului.
Marcel Ciolacu a menţionat că, dacă nu va fi luată această măsură, tarifele vor creşte în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Dacă nu au continuăm plafonarea, vor creşte tarifele în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a adăugat premierul.
Introdusă prin HG în 11 aprilie, la puțin timp după ieșirea din piață a Euroins, companie care avea un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, stabilirea prețurilor RCA la un nivel maxim egal cu cel din 28 februarie 2023 va fi prelungită. ASF a trimis deja la Guvern proiectul de act normativ care extinde efectele HG până la finalul acestui an, iar executivul a analizat deja în primă lectură actul.
Practic, prețurile nu vor putea fi mai mari decât cele din 28 februarie, înainte de ieșirea Euroins adică, însă plafonul maxim se referă la prețurile practicate e fiecare societate de asigurări în parte, pentru fiecare segment de clienți.
Citeşte şi