RCS & RDS a cerut ANCOM autorizaţie pentru perceperea unei suprataxe pe roaming de la clienţi

RCS & RDS (Digi) a cerut Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) o autorizaţie pentru perceperea unei "suprataxe de sustenabilitate" de la clienţi pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, odată cu eliminarea tarifelor de roaming. Autoritatea precizează, într-un comunicat, că analizează solicitarea operatorului.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 13:13
RCS & RDS a cerut ANCOM autorizaţie pentru perceperea unei suprataxe pe roaming de la clienţi

„Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. In prezent, ANCOM analizeaza o astfel de cerere depusa de operatorul RCS & RDS S.A., urmand sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata furnizorului”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

RCS & RDS este al patrulea operator pe piaţa de telefonie mobilă din România, cu peste 3 milioane de clienţi potrivit celor mai recente date. Principalii competitori ai companiei sunt Orange, Vodafone şi Telekom.

„Roam like at home” se referă la noul regulament UE privind roamingul, obligatoriu pentru furnizorii de servicii, care prevede că serviciile de voce, SMS şi date mobile vor fi taxate, în Spaţiul Economic European (UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), la aceleaşi tarife ca în ţara UE de reşedinţă a clientului, acolo unde a contractat serviciile. De asemenea, utilizatorii vor beneficia, atunci când călătoresc în Europa, de resursele de minute, mesaje şi date incluse în abonamentul contractat.

Pentru a utiliza resursele nationale de voce, SMS si date in statele Uniunii Europene, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE), clientii operatorilor mobili din Romania nu trebuie sa achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare, subliniază ANCOM.

Furnizorii au posibilitatea sa ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplatite) alternative la „Roam like at home”, caz in care consumul in roaming va fi tarifat conform dispozitiilor din contracte. Furnizorii au insa obligatia sa solicite acordul expres al utilizatorilor pentru aplicarea unui plan tarifar alternativ la „Roam like at home”.

„Atentie! Chiar daca aleg sa achizitioneze un plan tarifar alternativ pentru servicii de roaming, utilizatorii au dreptul sa revina la „Roam like at home” fara conditii sau costuri suplimentare. Modificarea se face in termen de 1 zi lucratoare de la primirea cererii, insa furnizorii au dreptul sa amane operarea acesteia pana in momentul in care tariful de roaming anterior a fost valabil o perioada minima de 2 luni”, avertizează abritrul pieţei telecom.

Operatorii pot sa ofere planuri tarifare cu servicii exclusiv nationale, fara acces la serviciul de roaming. Utilizatorii care doresc sa utilizeze si servicii de roaming au posibilitatea sa opteze pentru un alt plan tarifar, care include si acest serviciu, si vor beneficia de „Roam like at home” daca nu opteaza pentru un plan tarifar alternativ pentru roaming. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor exprese din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...