RCS&RDS a cumpărat energie de la Hidroelectrica, la unul dintre cele mai mici preţuri înregistrate vreodată

Hidroelectrica a vândut companiei telecom energie la 144 de lei/MWh, unul dintre cele mai mici preţuri cu care a ieşit pe bursă compania de stat.
Sorin Andone - mie, 17 feb. 2016, 21:58
RCS&RDS a cumpărat energie de la Hidroelectrica, la unul dintre cele mai mici preţuri înregistrate vreodată

RCS&RDS a cumpărat de pe bursa de energie OPCOM o cantitate de energie de 29.270 de MW la un preţ de 144 de lei/MWh, un  contract de 4,214 milioane de lei, aproape 1 milion de euro. Energia cumpărată este în bandă, cu livrare 1 martie 2016 – 30 iunie 2016, iar vânzătorul este Hidroelectrica. Preţul tranzacţiei între RCS&RDS şi Hidroelectrica este unul mic, pentru acest tip de energie. Media de preţ din ultimul an a tranzacţiilor pentru acest tip de energie este între 160 şi 170 de lei/MWh, potrivit datelor centralizate de OPCOM, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica a vândut energie la un preţ mai mic cu 12 – 15% sub media pieţei. Acest nivel de preţ este apropiat de cel de pe piaţa reglementată, a consumatorilor casnici, stabilit de ANRE, care este de 135 de lei/MWh.

Preţul de cost al Hidroelectrica, potrivit datelor furnizate de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, este de 110 lei/MWh. „În această perioadă în care avem viitură, putem într-adevăr să vindem energie la preţuri mici. Da, este unul dintre cele mai mici preţuri cu care am vândut energie pe piaţa OPCOM a contractelor bilaterale”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza.

Pe piaţa reglementată, energia provine din două surse, hidro şi nuclear. Companiei Hidroelectrica i s-a impus, pentru 2016, livrarea unei cantităţi de energie de 2,7 TWh, la 120 de lei/MWh, iar Nuclearelectricii livrarea a 1,5 TWh, la 162 de lei/MWh.

Hidroelectrica este a doua cea mai mare companie aflată în portofoliul statului român, după Romgaz. Este, de asemenea, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie din România, excepţie fiind regenerabilele (care sunt subvenţionate), şi are o capacitate instalată de 6.400 de MW. Compania este în insolvenţă încă din 2012.

RCS&RDS este, de mai mult de un an, un jucător activ pe piaţa concurenţială de energie, mai ales ca vânzător. Prin intermediul unor subsidiare ce administrează mai multe parcuri fotovoltaice, sau în nume propriu, compania a vândut energie la preţuri mici, 130 – 140 de lei/MWh, sau chiar mai puţin.

Pe de altă parte, RCS&RDS a devenit şi un important furnizor de energie electrică. În ultimul an, operatorul telecom, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a câştigat 100 de contracte de furnizare de energie electrică, iar printre clienţi sunt mai multe instituţii, ca Banca Naţională, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne. 

Citeşte si: Mai nou, RCS&RDS, a lansat şi o ofertă de furnizare de energie electrică pentru populaţie, în Bucureşti, la preţuri cu 19% mai mici faţă de cele practicate de Enel.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...