RCS & RDS a finalizat o emisiune de obligaţiuni de 375 milioane euro, în euro şi în lei
Tranşa în euro a fost crescută de la un volum iniţial de 275 milioane euro la 350 milioane euro, rezultând astfel reducerea tranşei în lei, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţă.
Emisiunea în euro a fost lansată cu un interval ţintă al randamentului (dobânda) de 5% – 5,25%, randamentul final rezultat fiind de 5%. Titlurile au maturitatea de şapte ani, fiind scadente în 2023.
Coordonatorul global al tranşei în euro a fost JPMorgan, iar al tranşei în lei Citi. Deutsche Bank, UniCredit, Societe Generale şi ING au acţionat ca intermediari.
Agenţia de rating Standard & Poor’s anunţa anterior, într-o analiză privind Cable Communications Systems, că grupul are de gând să împrumute 375 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni şi 1,43 miliarde lei prin credit, pentru refinanţarea datoriilor existente şi scăderea ponderii datoriilor în euro, având în vedere că veniturile le încasează în lei şi forinţi.
Potrivit S&P, noile operaţiuni de finanţare ar urma să fie garantate cu activele RCS & RDS.
RCS & RDS este cea mai mare companie de cablu TV şi internet fix din România şi al patrulea jucător pe piaţa telefoniei mobile. Grupul s-a extins şi pe piaţa furnizării de energie electrică.
Grupul caută de ceva vreme diferite soluţii pentru refinanţarea datoriilor şi finanţarea investiţiilor în extinderea operaţiunilor. În luna aprilie, vicepreşedintele RCS & RDS, Valentin Popoviciu, spunea că grupul nu exclude nicio opţiune pentru atragerea de finanţare, inclusiv o nouă emisiune de obligaţiuni, împrumuturi bancare sau chiar o listare la bursă.
Compania a mai lansat în 2007 o ofertă publică iniţială, pe bursa de la Londra, însă a renunţat la plan în ultima clipă, optând în schimb pentru un împrumut bancar de peste 450 de milioane de dolari. În 2013, compania a reuşit o emisiune de obligaţiuni de 450 de milioane de euro pe pieţele internaţionale, cu maturitatea în 2020. Costurile de finanţare, fie prin împrumuturi, fie prin obligaţiuni, au scăzut semnificativ între timp.
De-a lungul timpului, împrumuturile obţinute de RCS & RDS au fost garantate cu active ale companiei, inclusiv cu veniturile viitoare din abonamente. Din 2013, principalele proiecte realizate de RCS & RDS sunt extinderea pe piaţa de telefonie mobilă, unde compania a revendicat în luna aprilie peste două milioane de abonaţi – un sfert din piaţa de abonamente mobile din România – extinderea pe piaţa furnizării de energie şi dezvoltarea propriului trust de presă.
Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde lei şi venituri de 3,3 miliarde de lei. Rezultatul exerciţiului financiar 2015 s-a constituit într-o pierdere netă de 22,9 milioane de lei, iar în bilanţul companiei figurează, la 31 decembrie 2015, datorii de 4,42 miliarde lei (aproape un miliard de euro), dar şi creanţe de 559 milioane lei şi 171,3 milioane lei în conturi.
RCS & RDS are peste 10.000 de angajaţi. Pe lângă cei 2 milioane de abonaţi ai Digi Mobil, compania mai are 2 milioane de conexiuni active la internet fix şi 2,7 milioane de clienţi ai serviciilor TV.