Delalina SRL, societate deţinută de RCS&RDS, a iniţiat o ofertă de vânzare de energie electrică, în total 608 MWh, la o putere de 1 MW, pentru energie livrată în vârf, în perioada 8 mai-30 iunie, la preţul de 295 de lei/ MWh. Grupul mama, RCS&RDS, a iniţiat o ofertă de cumpărare, de răspuns la cea a Delalina, dar nu a câştigat contractul. Energia a fost atribuită firmei Nova Power&Gas SRL, care a ofertat 302 lei, în condiţiile în care RCS&RDS oferise un preţ identic cu cel cerut de Delalina, 295 de lei.
Tranzacţia s-a făcut pe OPCOM, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale-licitaţie extinsă
Situaţia s-a repetat şi pentru alte două licitaţii, în care gigantul telecom nu a reuşit să cumpere energie electrică pe care au scos-o la vânzare, pe platformă, chiar propriile sale firme.
Astfel, în aceeaşi zi, o altă firmă controlată de grup, Energiafoto SRL, a scos la vânzare energie, pentru aceeaşi perioadă, dar o cantitate mai mare, 2.432 MWh, tot energie de vârf,dar la o putere mai mare, 4 MW, la acelaşi preţ, 295 de lei. RCS a venit şi ea cu ofertă la acest preţ, dar tot Nova Power&Gas SRL a câştigat, venind cu un preţ mai mare. Tranzacţia s-a încheiat la preţul de 303 lei.
O alte companie controlată de RCS&RDS, Novitas Electro, a scos la vânzare, în aceeaşi zi, energie pentru aceeaşi perioadă 8 mai-30 iunie. Preţul din oferta de vânzare a fost acelaşi, 295 de lei/MWh, pentru intervalul de vârf (06-22), iar cantitatea ofertată a fost de 1.216 MWh, adică 2 MW putere orară pentru acel interval. Situaţia a fost identică cu cele de mai sus: firma mamă RCS&RDS a depus ofertă de răspuns, încercând să cumpere energia cu acelaşi preţ, dar aceeaşi Nova Power&Gas SRL a venit cu un preţ mai mare, iar tranzacţia s-a încheiat la preţul de 302 lei.
Cele trei firme controlate de RCS&RDS operează parcuri fotovoltaice şi nu au putut vinde energia prin contracte directe pentru că, cel puţin unele, deţin capacităţi instalate de peste 3 MW, caz în care toate tranzacţiile trebuie să se facă pe bursă.
Nova Power&Gas SRL este un furnizor din Cluj, controlat de o companie germană, Wind Emea Gmbh.
RCS&RDS avea nevoie de energie fie pentru propriul consum al reţelelor de comunicaţii pe care le operează, fiind, de departe, cel mai mare operator e comunicaţii fixe din ţară, fie pentru serviciul său de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, Digi Energy. Compania avea 106.000 de clienţi la finalul anului trecut, în majoritate clienţi casnici.